>Jens Andersen - dagbladsforfatter<

Forsiden . Booking forespørgsel

Jens Andersen - dagbladsforfatter

Jens Andersen er ph.d., forfatter og dagbladskritiker

Han holder foredrag med nedenstående emner:

Foredrag 1: Denne dag, et liv – et foredrag om Astrid Lindgren af Jens Andersen
Med udgangspunkt i sin Astrid Lindgren-biografi, ”Denne dag, et liv”, går Jens Andersen bag om forfatterskabets facade, han fortæller om den elskede børnebogsforfatters kampe, nederlag og sejre, drømme og depressioner. Han belyser hendes splittede forhold til berømmelse, rigdom, ensomhed, magt – og mænd. Vi skal høre om barndommen i Vimmerby, samt om den purunge mors dramatiske fødsel og adskillelse fra lille Lasse i København i 1926. Jens Andersen fortæller også om, hvordan Astrid Lindgren blev verdenskendt forfatter og mor til udødelige skikkelser som Pippi, Emil, Grynet, Brødrene Løvehjerte, Ronja Røverdatter, pludselig – i 1976 – væltede Olof Palmes regering og ene kvinde (og pensionist) kastede sig ud i en politisk kamp for fred, bedre miljø, dyrebeskyttelse og børns rettigheder. „Jeg lever løs og synes, at vi skal behandle hver dag, som om den var den eneste, man havde,” sagde Astrid Lindgren, der døde som 94-årig i 2002. Mottoet ”Denne dag, et liv” mødte hun første gang som ung oprørsk pige i 1925. De ord fulgte hende gennem resten af århundredet som en ledetråd i vores uforskammet korte liv: Grib det, nyd det, brug det!

PS: Jens Andersen kan variere, samt regulere foredraget alt efter arrangørens ønsker/behov. Som længere indlæg på seminar, eller kort konferenceoplæg. Der kan lægges yderligere vægt på selve forfatterskabet eller på enkelte, udvalgte bøger og temaer. Ligesom man kan bede Jens Andersen sætte fokus på almenmenneskelige problemstillinger i forfatterskabet og Astrid Lindgrens egen livshistorie, såsom ”Ensomhed”, ”At tro på livet”, eller ”Forholdet til dit barn”.

Foredrag 2: Jens Andersen om M – 40 år på tronen
Jens Andersen tegner i foredraget et portræt af en søgende kvinde – “M” – som med sit særlige ansvar - sin unikke position i det danske samfund gennem 40 år har deltaget i diskussionen om vores menneskelighed, nationale identitet, samt nødvendige bidrag til verden uden for Valby Bakke.

Foredrag 3: Jens Andersen om Thit – Den sidste valkyrie
Jens Andersen holder et festligt og farverigt foredrag om forfatteren, feministen og foredragsholderen Thit Jensen (1876-1957). Hun var Johannes V. Jensens iltre lillesøster, svoren spiritist, og folkekær forfatter til historiske bestseller som “Stygge Krumpen”, samt “Valdemar Atterdag”. Opgøret med – og hadet, kærligheden til – den berømte storebror går som en ildrød tråd gennem hendes 75-årige liv. På mange måder var Thit med sin interesse for det okkulte, samt for forholdet mellem kønnene forud for sin tid. Jens Andersen mener, at hun udfordrede gerne det modsatte køn med sine kontroversielle meninger, samt verbale udfald som: “Et ord er et ord, og en mand er en karklud!”

Foredrag 4: Jens Andersen om Dansende stjerne
Jens Andersen giver et portræt af digteren, kritikeren og kaosmennesket Tom Kristensen (1893-1974), der midt i en jazztid i 1920´erne skrev “Hærværk”, nogle af dansk litteraturs bedste ekspressionistiske digte, samt flere tusind boganmeldelser i Politiken gennem næsten 50 år. Det er også historien om en mand, der hver aften og nat gik i hundene, og næste dag strammede sig op med at skrive eller anmelde litteratur. Skønt han til sidst flygtede ud af det indre København. Bosatte sig på Thurø lod han sig aldrig sætte endegyldigt på formel, men fortsatte med at dyrke relativiteten og kalde sig selv for en “kristen, royalistisk kommunist”.

Foredrag 5: Jens Andersen om Tove Ditlevsen
Ingen anden dansk digter har brugt ordet “hjerte” så ofte som Tove Ditlevsen, fortæller Jens Andersen. Efter flere forsøg lykkedes det hende endelig at tage sit eget liv i 1976 efter at have haft sin egen nekrolog liggende klar i fem år. Gennem 1940´rne, 50´erne, samt 60´erne skrev hun om kærlighed og ægteskab i enten romaner, noveller, erindringsbøger eller lyrik. Jens Andersen hævder, at hendes eget kvindeliv langsomt smuldrede i fire dødsdømte ægteskaber og lange ophold på psykiatriske hospitaler, skrev hun mere og mere flittigt på sit forfatterskab på den lukkede afdeling. Hun bestyrede samtidig sin læserbrevkasse i Familie Journalen med antifeministiske budskaber som: “Vi må ynke vore døtre at de børn af unormale mødre”.

Foredrag 6: Andersen om Andersen
Med udgangspunkt i sin tobinds-biografi fra 2003, der er oversat til engelsk, tysk og kinesisk, fortæller Jens Andersen den fascinerende historie om “stakkels, svagelige” H.C. Andersen, der slet ikke var så stakkels og svagelig endda. Det er et bredt anlagt portræt af naturbarnet, samt geniet, der i 70 år svingede mellem storhedsvanvid eller underkastelse. Vi møder en rasende produktiv forfatter, ustandselig rejsende og ekshibitionist, som førte dagbog over de mindste skygger på sin krop og sjæl. I alle livets forhold samtidig en rastløs – på én gang dybt ulykkelig, samt bomstærk – sjæl, der forelskede sig i både kvinder og mænd, men hele livet værnede om sin uskyld. Kun på den måde, ved at bevare og indhegne sin egen barnlighed, kunne han blive ved med at digte og skrive på sit livs eventyr.

Foredrag 7: Jens Andersen om Gummi-Tarzans far
I årene 1970 revolutionerede Ole Lund Kirkegaard dansk børnelitteratur med sine elskede bøger om uforglemmelige skikkelser som Lille Virgil, Albert, Orla Frøsnapper, Hojda fra Pjort, Gummi-Tarzan, Topper og næsehornet Otto. Det var samtidig en udladning og eksplosion af fantasi, som skolelæreren, maleren, forfatteren, samt familiefaren Ole Lund Kirkegaard betalte den højst tænkelige pris for, idet han sled sig op, flygtede ind i alkoholmisbrug - døde i 1979, blot 38 år gammel. Hør Jens Andersen berette den ukendte historie, baseret på venners, kollegaers og den nærmeste families erindringer, om en kunstner der levede stærkt og døde ung, men nåede at blive den mest læste danske forfatter i sin egen og vores tid.

Foredrag 8: Fra Ditlevsen til Dronning Margrethe – Kunsten at skrive biografi af Jens Andersen
Er biografier sandheden om et andet menneske, eller er de fulde af løgn? spørger Jens Andersen. Hvad skal der til for at skrive en biografi, og kan man skrive om hvem som helst når som helst? Med masser af morsomme og tankevækkende eksempler fra sine biografier om Thit Jensen, Tom Kristensen, Tove Ditlevsen, H.C. Andersen, Ole Lund Kirkegaard, Dronning Margrethe og fodboldspilleren Frank Arnesen fortæller Jens Andersen om kunsten – udfordringerne såvel som problemerne ved – at skrive biografi. Foredraget er samtidig et kig ind i vidt forskellige kunstnertyper, deres værksteder, samt den del af et menneskes privatliv, hvor kreativiteten folder sig ud.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Menu:
Startsiden . Artister . Børneaktiviteter . Børneunderholdning . Country . Danseorkestre . Diskoteker . Duo musikere .
Folkemusik og viser . Foredrag . Gospel . Jazz . Klassisk musik . Komikere . Konferencier . Musikere søges . Receptionsmusik . Rock og Blues . Serveringsteater . Solister . Solo musikere . Street Parade . Tryllekunstnere

Musiker-Børsen ApS -  Aage Jørgensen - Slåenvej 3 - 6600 Vejen - telefon 75 36 34 40 - aage@musiker-boersen.dk

Relaterede kunstnere:
Sigurd Barrett and The Cigars . :.Top Seven.: . ::Pushplay - top10 i 10 år - energisklivemusic:: . 16.062008: Dan Rachlin - DJ . Joakim Hediger - DJ: .
Blue Notes duo: Familie - firma- og foreningsfester - restauranter