>Jens Andersen - dagbladsforfatter - booking<

 

Jens Andersen - dagbladsforfatter - bookingForedrag af Jens Andersen:

Foredrag 1: Kim Larsen – Mine unge år
Med udgangspunkt i sin nye bog, ”Kim Larsen. Mine unge år”, fortæller Jens Andersen – kendt for sine prisbelønnede biografier om bl.a. Tove Ditlevsen, H.C. Andersen, Astrid Lindgren og Kronprins Frederik – om den folkekære musikers farverige liv, der endte så brat i efteråret 2018, inden Kim Larsen og Jens Andersen havde færdiggjort den store erindringsbog, de var i fuld gang med.

Vi skal høre om en faderløs opvækst på stenbroen og om lange lykkelige ferier på Fyn hos den bibelstærke, tegneglade morfar, der satte sit præg på en velopdragen dreng, der drømte om at blive enten cykelrytter eller luftakrobat, og fra begyndelsen havde et vågent men frygteligt genert øje til det modsatte køn. I ungdommen, hvor rockmusikken holdt sit indtog, forestillede Kim sig selv som enten skuespiller eller romanforfatter, men endte som skolelærer og spillemand.

Undervejs i foredraget trækkes der lange linjer gennem Larsens liv og hans mange sange – fra barndommens gade i Københavns nordvestkvarter, Askov Højskole, det mislykkede skolelærerjob og slumstormerårene omkring 1968 på Christianshavn, hvor Gasolin blev til, men den unge vildmand også var fast besluttet på at gå sine egne veje.

Et muntert og musikalsk foredrag om mennesker, litteratur, sang og kærlighed, hvor der – med Kim Larsens ord og i Kim Larsens ånd – er ”både til gården og til gaden”. Varighed: 2 x 45 minutter. Mulighed for at købe og få signeret bogen.

Foredrag 3: Denne dag, et liv – et foredrag om Astrid Lindgren
Med udgangspunkt i sin Astrid Lindgren-biografi, ”Denne dag, et liv”, går Jens Andersen bag om forfatterskabets facade, og fortæller om den elskede børnebogsforfatters kampe, nederlag og sejre, drømme og depressioner. Og han belyser hendes splittede forhold til berømmelse, rigdom, ensomhed, magt – og mænd. Vi skal høre om barndommen i Vimmerby, og om den purunge mors dramatiske fødsel og adskillelse fra lille Lasse i København i 1926. Jens Andersen fortæller også om, hvordan Astrid Lindgren blev verdenskendt forfatter og mor til udødelige skikkelser som Pippi, Emil, Grynet, Brødrene Løvehjerte og Ronja Røverdatter, og pludselig – i 1976 – væltede Olof Palmes regering og ene kvinde (og pensionist) kastede sig ud i en politisk kamp for fred, bedre miljø, dyrebeskyttelse og børns rettigheder. „Jeg lever løs og synes, at vi skal behandle hver dag, som om den var den eneste, man havde,” sagde Astrid Lindgren, der døde som 94-årig i 2002. Mottoet ”Denne dag, et liv” mødte hun første gang som ung oprørsk pige i 1925, og de ord fulgte hende gennem resten af århundredet som en ledetråd i vores uforskammet korte liv: Grib det, nyd det, brug det!
PS: Foredraget kan varieres og reguleres alt efter arrangørens ønsker og behov. Som længere indlæg på seminar, eller kort konferenceoplæg. Der kan lægges yderligere vægt på selve forfatterskabet eller på enkelte, udvalgte bøger og temaer. Ligesom man kan bede Jens Andersen sætte fokus på almenmenneskelige problemstillinger i forfatterskabet og Astrid Lindgrens egen livshistorie, såsom ”Ensomhed”, ”At tro på livet”, eller ”Forholdet til dit barn”.

Foredrag 4: M – 40 år på tronen
Foredraget tegner et portræt af en søgende kvinde – “M” – som med sit særlige ansvar og sin unikke position i det danske samfund gennem 40 år har deltaget i diskussionen om vores menneskelighed, nationale identitet og nødvendige bidrag til verden uden for Valby Bakke.

Foredrag 5: Thit – Den sidste valkyrie
Et festligt og farverigt foredrag om forfatteren, feministen og foredragsholderen Thit Jensen (1876-1957). Hun var Johannes V. Jensens iltre lillesøster, svoren spiritist, og folkekær forfatter til historiske bestseller som “Stygge Krumpen” og “Valdemar Atterdag”. Opgøret med – og hadet og kærligheden til – den berømte storebror går som en ildrød tråd gennem hendes 75-årige liv. På mange måder var Thit med sin interesse for det okkulte og for forholdet mellem kønnene forud for sin tid. Og hun udfordrede gerne det modsatte køn med sine kontroversielle meninger og raske verbale udfald som: “Et ord er et ord, og en mand er en karklud!”

Foredrag 6: Dansende stjerne
Et portræt af digteren, kritikeren og kaosmennesket Tom Kristensen (1893-1974), der midt i en jazztid i 1920´erne skrev “Hærværk”, nogle af dansk litteraturs bedste ekspressionistiske digte, samt flere tusind boganmeldelser i Politiken gennem næsten 50 år. Det er også historien om en mand, der hver aften og nat gik i hundene, og næste dag strammede sig op med at skrive eller anmelde litteratur. Skønt han til sidst flygtede ud af det indre København og bosatte sig på Thurø lod han sig aldrig sætte endegyldigt på formel, men fortsatte med at dyrke relativiteten og kalde sig selv for en “kristen, royalistisk kommunist”.

Foredrag 7: Tove Ditlevsen
Ingen anden dansk digter har brugt ordet “hjerte” så ofte som Tove Ditlevsen. Efter flere forsøg lykkedes det hende endelig at tage sit eget liv i 1976 efter at have haft sin egen nekrolog liggende klar i fem år. Gennem 1940´rne, 50´erne og 60´erne skrev hun om kærlighed og ægteskab i enten romaner, noveller, erindringsbøger eller lyrik. Og mens hendes eget kvindeliv langsomt smuldrede i fire dødsdømte ægteskaber og lange ophold på psykiatriske hospitaler, skrev hun mere og mere flittigt på sit forfatterskab på den lukkede afdeling, og bestyrede samtidig sin læserbrevkasse i Familie Journalen med antifeministiske budskaber som: “Vi må ynke vore døtre at de børn af unormale mødre”.

Foredrag 8: Andersen om Andersen
Med udgangspunkt i sin tobinds-biografi fra 2003, der er oversat til engelsk, tysk og kinesisk, fortæller Jens Andersen den fascinerende historie om “stakkels, svagelige” H.C. Andersen, der slet ikke var så stakkels og svagelig endda. Det er et bredt anlagt portræt af naturbarnet og geniet, der i 70 år svingede mellem storhedsvanvid og underkastelse. Vi møder en rasende produktiv forfatter, ustandselig rejsende og ekshibitionist, som førte dagbog over de mindste skygger på sin krop og sjæl. I alle livets forhold samtidig en rastløs – på én gang dybt ulykkelig og bomstærk – sjæl, der forelskede sig i både kvinder og mænd, men hele livet værnede om sin uskyld. Kun på den måde, ved at bevare og indhegne sin egen barnlighed, kunne han blive ved med at digte og skrive på sit livs eventyr.

Foredrag 9: Gummi-Tarzans far
I årene 1970 revolutionerede Ole Lund Kirkegaard dansk børnelitteratur med sine elskede bøger om uforglemmelige skikkelser som Lille Virgil, Albert, Orla Frøsnapper, Hojda fra Pjort, Gummi-Tarzan, Topper og næsehornet Otto. Det var samtidig en udladning og eksplosion af fantasi, som skolelæreren, maleren, forfatteren og familiefaren Ole Lund Kirkegaard betalte den højst tænkelige pris for, idet han sled sig op, flygtede ind i alkoholmisbrug og døde i 1979, blot 38 år gammel. Hør Jens Andersen berette den ukendte historie, baseret på venners, kollegaers og den nærmeste families erindringer, om en kunstner der levede stærkt og døde ung, men nåede at blive den mest læste danske forfatter i sin egen og vores tid.

Foredrag 10: Fra Ditlevsen til Dronning Margrethe – Kunsten at skrive biografi
Er biografier sandheden om et andet menneske, eller er de fulde af løgn? Hvad skal der til for at skrive en biografi, og kan man skrive om hvem som helst når som helst? Med masser af morsomme og tankevækkende eksempler fra sine biografier om Thit Jensen, Tom Kristensen, Tove Ditlevsen, H.C. Andersen, Ole Lund Kirkegaard, Dronning Margrethe og fodboldspilleren Frank Arnesen fortæller Jens Andersen om kunsten – og udfordringerne såvel som problemerne ved – at skrive biografi. Foredraget er samtidig et kig ind i vidt forskellige kunstnertyper, deres værksteder og den del af et menneskes privatliv, hvor kreativiteten folder sig ud.

Jens Andersen (f. 1955) er fuldtidsforfatter. Ph.d. i nordisk litteratur fra Københavns Universitet. Har bl.a. skrevet bøgerne: Thit – den sidste valkyrie (1990), Dansende stjerne – en bog om Tom Kristensen (1993), Til døden os skiller – et portræt af Tove Ditlevsen (1997), Andersen – en biografi (2003), Frankie Boy – en biografi om Frank Arnesen (2008), Ole Lund Kirkegaard – en livshistorie (2010), M – 40 år på tronen (2011), Om man så må sige – 350 Dronning Margrethe-citater (2012), Denne dag, et liv (2014), Under bjælken – et portræt af Kronprins Frederik (2017) og Kim Larsen – Mine unge år (2018). Udmærkelser og priser: Georg Brandes Prisen, Weekendavisens Litteraturpris, Søren Gyldendal Prisen, H.C. Andersen Legatet, Politikens Litteraturpris, Politikens Litteraturpris 2014, Den faglitterære pris 2015 for Astrid Lindgren-biografien og Læsernes Bogpris 2019 for Kim Larsen – Mine unge år.

Relaterede kunstnere:

Per Vers - 1 Funky "konklusions-rap"

Artister
Børneaktiviteter
Børneunderholdning
Country
Danseorkestre
Diskoteker
Folkemusik og viser
Foredrag
Gospel
Jazz
Klassisk musik
Komikere
Konferencier
Kopibands
Opera
Partybands

Pensionistunderholding - kreativ ældreunderholdning
Receptionsmusik
Rock og Blues
Seniorunderholdning
Serveringsteater
Solister
Street Parade
Tryllekunstnere
Nils Villemoes - forandringsforedrag - humor - ledelse

Kim Sjøgren - Professor of violin and chamber music