Piet Larsen 19072011.194241

>Piet Larsen 19072011.194241<

Relateret artikel:

Pusjkin bevægede sig ad kyniske stier, da han skrev sin roman "Spader Dame". Børnenes harmoniske leg og det overfladiske liv, der udspilles omkring spillebordene, serveres med lyse farver, mens det psykologiske drama, der udspilles i hovedpersonen, officeren Herman, farves mørkt - og det er ham alene, der får kød og blod.

Den roman kaldte på dramatisering, og adskillige tog udfordringen op, men det er Tjajkovskijs (1840-93) opera af samme navn, der står distancen. Tjajkovskij har givet identificeret sig selv med Herman, der som forudbestemt af skæbnen styrer sin egen undergang i møde. Melodramatisk slutter operaen med både heltens og heltindens selvmord - og tre år efter operaens færdiggørelse dør Tjajkovskij for egen hånd.

Herman er besat af en lidenskabelig kærlighed til den adelige Liza, en kærlighed, der er dømt til aldrig at blive udlevet. Da han mod alle odds kan høste kærlighedens frugt, afviser han den, for nu er han grebet af en ny besættelse. Han har fået kendskab til tre spillekort, der kan gøre ham til en rig mand, og spillelidenskaben er større end kærligheden. På det tredje kort fejler han, og da livet - kynisk sunget - er et spil, afskriver han sit eget liv.

Godt 100 år efter urpremieren på Mariinskij-teatret i St. Petersborg, 1992, dirigerede Gergiev Kirov-orkestret, og den forestilling er blevet optaget på dvd. Gergiev styrer dynamisk musikerne, og de store tableauer folder sig eksemplarisk ud. Maria Gulegina, Sergei Leiferkus og Olga Borodina får scenespillet til at matche deres høje sanglige niveau, mens den lidenskabeligt forpinte Gegam Grigorian som Herman nok er en velsyngende tenor og hans fremtræden på scenen dramatisk, men ikke troværdig, hvilket svækker en i øvrigt storartet forestilling. Iscenesættelsens rokoko-pasticher passer perfekt til Tjajkovskijs musik.

Til toppen af siden med Piet Larsen 19072011.194241

Pique Dame,

Universal/Philips, 070 434-9

Sange fra hjertet

Plácido Domingo

Som en af De Tre Tenorer er Domingo til pop og det uforpligtende, mens han som operatenor har en lang og glorværdig karriere bag sig. Underligt nok har han aldrig tidligere indspillet gejstlige sange, der ligger hans hjerte nærmere end poppen, men det skyldes måske, at de ligger langt fra pengepungen.

Nu er de her, og den 60-årige tenor får vist, at han stadig med stor indlevelse og følelsesmæssigt overskud kan formidle tekster, der har inderlighed indbygget. På to af 16 sange synger han duet med norske Sissel, men det er nu ikke et samarbejde, der vil indskrive sig i den musikalske historie. Dertil giver Sissel et for spinkelt modspil.

I "Sacred Songs" synger Domingo bl.a. tekster af Bach, Schubert, Franck, Händel og Wagner, dog ikke Schuberts smukke "Ave Maria". Den gav han til gengæld ved en mindekoncert for ofrene for terrorangrebet i USA den 11. september. Når Domingo synger gejstlige sange, synger han med hjertet.

Til toppen af siden med Piet Larsen 19072011.194241

Sacred Songs. 64:21

Universal/DG, 471 575-2

Lied-es overtrumfet

Die schöne Müllerin

Liedsangernes svendestykke er Schuberts (1797-1828) "Die schöne Müllerin", og de har sidste århundredes største liedsanger at måle sig med - Dietrich Fischer-Dieskau. Vores egne Bo Boje Skovhus og længe før ham Aksel Schötz har hæderlige fortolkninger bag sig, Schötz endda med adskillige plusser opad, men Fischer-Dieskau har - indtil nu - været den ubestridte fortolker af Schuberts lied-cykel.

Mathias Goerne er navnet på den baryton, der sætter ny standard.

Goerne får tilført en virilitet, der flytter den bedrøvelige historie om den forelskede møllersvend, der forsmået drukner sig i bækken, ud af den skære romantik og ind i en verden, hvor blodet pulserer mere vildt og ægte. Det hører med, at han i pianisten Eric Schneider har en musiker, der kan andet end akkompagnere smukt og respektfuldt over for teksten. Hans mol-dur-skift er langt mere end vanlig smuk pianistisk tilbageholdenhed en meddigtende fortolkning, der matcher Goernes rå (her i positiv betydning) mandighed.

Fischer-Dieskau, der fik den store danske Sonningpris i 1975, kan ikke slås på romantikkens hjemmebane, Goerne har gjort det ved at tilføre romantikken og historien om den smukke møllerpige og møllersvendens håbløse forelskelse i hende en viril dimension.

Til toppen af siden med Piet Larsen 19072011.194241

Die Schöne Müllerin. 71:49

Universal/Decca, 470 025-2

Kuriositetskabinet

Rossini Discoveries

Rossinis (1792-1868) navn er især knyttet til operaer, men faktisk forlod han den genre allerede i 1829 - efter "Guillume Tell". I stedet komponerede han for klaver, lieder og kammermusik samt musik til specielle lejligheder.

Ved flere lejligheder nykomponerede han dele af musik til operaer og balletter, hvilket ikke altid betød forbedringer. Til den ballet, der var indlagt i værket om Wilhelm Tell udarbejdede Rossini således seks dansesatser, hvoraf to foreligger i flere udgaver. Lange værker blev forkortet, og det er først nu, at en del oprindelig musik, der er blevet udskiftet, kan høres indspillet.

Rossinis operaer er under kritisk gennemgang, hvilket kan indebærer, at anden tilsvarende musik dukker op. Riccardo Chailly og hans Verdi-orkester fra Milano har fundet frem til en række velklingende kuriositeter, og i syv af 11 værker er der tale om førsteindspilninger. På sangersiden medvirker Ildar Abdrazakov, Michele Pertusi og Laura Giordano.

Til toppen af siden med Piet Larsen 19072011.194241

Menu:
Startsiden . Artister . Børneaktiviteter . Børneunderholdning . Country . Danseorkestre . Diskoteker . Duo musikere .
Folkemusik og viser . Foredrag . Gospel . Jazz . Klassisk musik . Komikere . Konferencier . Musikere søges . Receptionsmusik . Rock og Blues . Serveringsteater . Solister . Solo musikere . Street Parade . Tryllekunstnere

Musiker-Børsen ApS -  Aage Jørgensen - Slåenvej 3 - 6600 Vejen - telefon 75 36 34 40 - aage@musiker-boersen.dk

Relaterede kunstnere:
Bubber - Booking . :.Lars Lottrup.: Mega ballon og ethjulet cykel . Martin & Ketil . :.Mek Peks Åh Abe Show.: Booking . 0 Muddi og Salamidrengene: 2009 Turne . Ole & Karla - lige børn leger bedst . Palle Pirat Duoshow

Relaterede kunstnere:

10 kongelige tenorer og 1 kongelig sopran
Acoustic Dreams
AnnMari Max Hansen og Kaare Norge - sangerinden - guitaristen
::Bazaar:: Legendarisk verdensmusik - booking
Benedikte Johansen harpenist
Birgit Lyngholm
Black & White
Bodil Heister og Gitta-Maria Sjöberg
Catya Maré
Charlotte Katharina Andersen og Tom Pedersen - slagtøj - klaver - orgel
Christian IIIs Blæsere
Christoffer Hovaldt
Consortium Hafniense
Copenhagen String Trio
De 3 Fløjter
De 3 kongelige sopraner
De 3 kgl. tenorer
Den Danske Blæserkvintet
Den Danske Pavarotti
Det Syngende Selskab: 3 professionelle operasangere fra bl.a. Det Kgl. Teater
Deux Femmes
Dorthe Elsebet Larsen
Duo Bruun
Duo Céleste
Duo La Valse
Duo Lux
Enrico Rosa formidling
Familien Koppel - Koppelske kompositioner - musikalsk foredrag
Gert Henning Jensen
Gorm Hovaldt
Guido Paevatalu
René Schmidt - Komponist - Musiker - Folkesanger
Henrik Rønnow - trompetist - dirigent
Ilia Swainson - sopran
Isabel Piganiol mezzo-soprano
Jesper Brun-Jensen - Anne Lise Quorning - opera
Jens Krogsgaard - tenor - solist
Jette Rosendal
Joost Schilling
Kaare Norge
Katrine Gislinge piano
Kim Sjøgren - Professor of violin and chamber music
Kim Sjøgren Little Mermaid Orchestra
Københavns Wienertrio
Lars Boye
La Primadonna - falsk operasanger
Lej en diva
Lovisa Wennesz
Michala Petri og Lars Hannibal - musikalitet - virtuositet - barokmusik
Pearls
Organica danske salmer og sange
Per Nielsen - trompet entertainer
Pernille Tommerup operakoncertsangerinde
Peter Bastian
Romantic Strings
Sofie Ottosen og Thomas Peter Koppel
Signe Spang Colding
Star Tenors - 3 stjernetenorer - skræddersyet program
The Royal Quartet
Thomas Krogh - baryton - operasanger
::Tove Hyldgaard og Tonny Landy:: Elegante og bevægende på samme tid
Trialog - kammermusikalske perler
Trio A La Carte
Trio Copenhagen
Trio Rococo
Ulrich Stærk - pianist
Visti Hald - operasanger