>Sonja Oppenhagen - skuespiller - foredrag - Alzheimer - booking<

 

Sonja Oppenhagen - skuespiller - foredrag - Alzheimer - bookingSonja Oppenhagen fortæller:

Alzheimer – Den Skamfulde Sygdom
Mit Liv I Kunsten
Emily Dickinson
Jeppe & Marie

Foredrag af Sonja Oppehagenhagen:

Alzheimer – Den Skamfulde Sygdom
Hvert år bliver 44 millioner mennesker på verdensplan ramt af Demens – Alzheimer. Demens forestillingen ”I Al Stilhed” som jeg nu har beskæftiget mig med igennem de sidste 3 år, har givet mig en stor indsigt i denne sygdom. Jeg har efter forestillingen ”I Al Stilhed” ofte haft samtaler med publikum, hvor flere har været enten pårørende eller plejepersonale, og her oplevet, at der er et stort behov for at kunne tale om denne sygdom, som er så tabubelagt. Et af de store problemer med denne forfærdelige sygdom er, at den ikke kun rammer ældre mennesker, den rammer også yngre mennesker helt ned til starten af fyrrerne. Symptomerne er ofte svære at kategorisere og bliver derfor ofte forvekslet med glemsomhed, forvirring og stress.

Alzheimer er en sygdom, der stiller store krav til plejepersonalets viden og uddannelse, et område hvor vi mangler erfaring og slet ikke slår til. Det kræver også en stor indsats af sundhedsvæsenet at hjælpe de pårørende til den indsigt og forståelse for sygdommens karakter, der er så vigtig. Gennem mit forarbejde til forestillingen har jeg fået en stor viden og indsigt i de problemer, som denne sygdom forårsager. Mit foredrag tager udgangspunkt i oplæsning af ”Kirstens Dagbog”, monologer fra forestillingen samt en gennemgang af min research til rollen som Margrethe og kan kombineres både med oplæg til en debat om Alzheimer og med mit foredrag: ”Mit Liv I Kunsten”.

Mit liv i Kunsten
Sonja Oppenhagens liv har altid været levet med kunsten i al dens form og udtryk. Fra hun startede som balletbarn på Det Kongelige Teaters Balletskole i 1957 – på et tidspunkt, hvor Det Kongelige Teater med alle 3 kunstarter samlet under samme tag, var centrum for scenekunsten i Danmark – og frem til uddannelsen som skuespiller på Odense Teater i 1971 havde hun allerede flere hovedroller bag sig indenfor både ballet, film og TV.

I Sonja Oppenhagens foredrag om sit liv som kunstner, fortæller hun om alle de sjove og spændende personligheder, der gennem deres store kunst kom til at forme ikke bare hendes liv, men betød så meget for så mange mennesker. Om det var på Det Kongelige Teater på Kongens Nytorv i studiet på Nordisk Film under optagelserne til Matador, eller på landevejen på turné med Det Danske Teater har hun delt et liv – på scenen som udenfor – med et væld af sjove, skøre, skræmmende og supergeniale kollegaer. I dette foredrag giver hun et indblik i alle disse forskellige skæbner og beskriver med udgangspunkt i et langt livs erfaring de til tider store ofre et liv som kunstner kræver. Varighed fra 1til 2 timer med pause og spørgsmål.

Historien om Emily Dickinson
I vinteren 2002– 2003 turnerede Sonja Oppenhagen med forestillingen “Emily – den smukkeste pige i Amherst”. Inspireret af denne forestilling har Sonja Oppenhagen sammensat en fortælling om en af de mest besynderlige og fængslende personligheder i litteraturhistorien, Emily Dickinson. Emily Dickinson er blevet kaldt det skarpeste intellekt siden Dante og den største digter siden Shakespeare. I betragtning af, at Emily Dickinson var fuldstændig uinteresseret i at deltage i livet udenfor fødebyen Amherst, Massachusetts, hvor hun fra fødslen i 1830 og frem til sin død i 1884 levede i selvvalgt isolation, besad hun et utrolig skarpt syn på det at være “et menneske” i glæde, i sorg og på godt og ondt. Hele livet samlede Emily på ord, alle skrevet på små lapper papir, bagsiden af opskrifter, indkøbslister m.v. for senere at finde frem til lige præcis det ord, der passede til hendes metaforiske, minimalistiske form. I sin levetid nåede Emily Dickinson kun at opleve udgivelsen af syv af sine digte; og måtte lide den tort at se dem alle rettet i sprog og tegnsætning, da samtiden ikke forstod hendes digtform. Først i 1955 ud hvad eftertiden betegnede som den “sande” udgivelse af Emily Dickinsons vidunderlige digte og der gik således 71 år fra Emily Dickinsons død, før verden fik øjnene op for hendes person og de omkring 2000 digte, der i dag stadigvæk virker nytænkende og moderne. Varighed ca. 1 time.

En kærlighedsfortælling om Marie Bregendahl og Jeppe Aakjær
Marie Bregendahl og Jeppe Aakjær mødte hinanden i 1886, hun var 19 og han var 20. Dette møde blev begyndelsen på syv års brevveksling, kun afbrudt af korte, hede og sporadiske stævnemøder. Fortællingen er bygget op omkring brevvekslingen mellem disse to meget forskellige mennesker. Marie voksede op i et konservativt gårdmandsmiljø, præget af stilfærdig religiøsitet, og fra hun var otte år måtte hun desuden udfylde moderrollen efter morens tidlige død i barselseng. Jeppe Aakjær var hendes diametrale modsætning: fattig, optaget af den sociale kamp og ikke mindst opgøret med kirken. Marie og Jeppe blev gift 7 år efter deres første møde, men selvom de elskede hinanden blev ægteskabet og nærheden en kamp for dem begge. Marie blev – trods modvilje – tvunget ind i den gængse kvinderolle og i længden blev deres grundlæggende forskelligheder og de økonomiske vanskeligheder for meget for dem begge og i 1900 blev de skilt efter 7 års samliv. Deres liv sammen er en helt moderne kærlighedshistorie om to unge menneskers kamp. Jeppe Aakjær var “kunstneren” og Marie den praktiske, der kæmpede for at få det hele til at hænge sammen, men samtidig bankede hendes hjerte hele tiden for at få lov til at skrive. Til forestillingen “Hjertets Sidste Slag” som ligger til grund for kærlighedsfortællingen blev der komponeret musik til nogle af de digte, de skrev til hinanden. Denne musik vil indgå i foredraget. Velstemt piano skal forefindes til fortællingen om Marie Bregendahl & Jeppe Aakjær. Varighed ca.1 time og 15 min.

Forestillingen Glemmer Jeg med Sonja Oppenhagen og Rikke Wölck
Skuespiller Sonja Oppenhagen og Rikke Wölck opfører den gribende forestilling ”Glemmer Jeg”. En sørgmunter fortælling der henvender sig til alle, men er særlig velegnet for demente, pårørende og plejepersonale. ”Glemmer Jeg” er en rejse gennem forskellige situationer, der viser hvor svært det kan være i dagligdagen for den demente og de pårørende. Forestillingen har en lethed og er fyldt med en stor kærlighed og underfundig humor. Musikledsagelse: Erik Juul Andersen. Efter forestillingen følger en debat med publikum, der faciliteres af psykolog, Kirsten Juul Andersen. Der deles tanker og erfaringer, som kan give større indsigt og forståelse af sygdommen. Så vi kan føle os knap så ensomme i denne svære situation og på trods af sygdommen leve et godt liv. Varighed: 1-2 timer.

Relaterede kunstnere: /p>

Per Vers - 1 Funky "konklusions-rap"

Artister
Børneaktiviteter
Børneunderholdning
Country
Danseorkestre
Diskoteker
Folkemusik og viser
Foredrag
Gospel
Jazz
Klassisk musik
Komikere
Konferencier
Kopibands
Opera
Partybands

Pensionistunderholding - kreativ ældreunderholdning
Receptionsmusik
Rock og Blues
Seniorunderholdning
Serveringsteater
Solister
Street Parade
Tryllekunstnere
Nils Villemoes - forandringsforedrag - humor - ledelse

Kim Sjøgren - Professor of violin and chamber music