>Jytte Hilden - foredrag - Modne madammer - andre seniorer<

 

Jytte Hilden - foredrag - Modne madammer - andre seniorerJytte Hilden kan bookes med foredrag eller en havnerundfart.

Slotsholmen foredrag
Slotsholmen er det sted i Danmark, hvor magten udspiller sig. Sådan har det været siden Absalons ankomst i 1167. Senere fik vi håndfæstningerne, og med Erik af Pommern indførtes Øresundstolden. Grundloven kom til i 1849, og fra nyere tid blev det til skat, moms og arbejdsmarkedsbidrag.

Det handler om magt og om udøvelse af magt, for magt udøves hele tiden, og i Danmark er magtens centrum Slotsholmen.

Denne centrale lokalitet i dansk politisk historie har tidligere kulturminister Jytte Hilden skrevet en medrivende og spændende bog om, hvilket tydeligt kommer til udtryk i programmet, hvor Jytte Hilden kan ses i samtale med Sune Aagaard om Slotsholmen, om magt, politik og Jytte Hildens egne erfaringer fra det politiske liv.

Havnerundfart med Jytte Hilden
Rundt til magtens øer
SLOTSHOLMEN, CHRISTIANSHAVN og HOLMEN

Turen fortæller politisk historie om Øresundstold, håndfæstninger, enevælde i 1660 og et demokrati fra 1849. SLOTSHOLMEN er magtens ø. En ø med 9 broer, kunst, museer, teater, nationalbibiliotek, rigsarkiv, et tøjhus, en Istedløve, en have så skøn og kvinder med kompas. Alt, hvad der hører magten til. Her har det politiske Danmark ligget i mere end 800 år, fortæller Jytte Hilden. Her ligger Christiansborg med Folketinget, her holder monarken statsråd med sine minister, her bor Højesteret. Den lovgivende, udøvende og dømmende magt under et og samme tag.

Turen starter ved Gammel Strand, først forbi staruen af bisp Absalon, som grundlagde København i 1167, kig til grundlovens giver Frederik 7., bag kongen til hest ligger det tredie Christiansborg, videre går turen med Børsen til handel på højre hånd og Holmens Kirke med religion på venstre hånd, forbi Nationalbanken til pengeøkonomi og et vink til Knippelsbro, som har skiftet plads fem gange. Kurs mod Holmen, hvor flåden holder til. Dronningen bor på Amalieborg. Gennem Christianshavns smalle kanaler, en bydel som Christian 4. grundlagde. Direkte kurs mod Den sorte Diamant, Der Kongelige Bibilioteks nyeste bygning indviet i 1999, tilbage langs Bryghuset, under marmorbroen fra det første Christiansborg, udsigt til Thorvaldsens Museum og Slotskirken fra det andet Christiansborg. Assistenshuset, der huser Kulturministeriet ligger lige før turen om Danmark og den politiske magt slutter.

Stjernestunder og Sorte Huller.
Livet er til bølgegang, solen skinner på åbne strækninger, men ingen af os slipper for sorg og lidelse, fortæller Jytte Hilden. Depression er for én ud af tyve et grundvilkår. Tre ting er i de situationer vigtige: En kærlig familie og nære venner, professionel hjælp og et arbejdsmarked, der forstår sig på mennesker i nød.

Europa eller ej?
Ligger Vanløse i Europa?
Ligner kommissionen solkongens hof?
Er globaliseringen driftssikker, for hvem?
En række spørgsmål med åbne svar som optakt til en diskussion om vor verdensdel og dens indretning uden alt for megen snak om institutioner og paragraffer.

Måltidets hus og al dets væsen
Måltidet er andet og mere end mad og friske økologiske råvarer. Det er oplevelsen med beredelse, spisning og opvask. Måltidet er en familiestund eller en kort pause i en lang arbejdsdag. Klarer vi det ordentligt, spørger Jytte Hilden?

Modne madammer og andre seniorer.
Vore dages kvinder født i 1940erne vil andet og mere end være kærlige bedstemødre. Vi vil holde fast i arbejdet, vi vil præge samfundsdebatten, vi vil med liv og lyst være halvgamle kællinger. Vi har fem livsafsnit; vi var børn, vi var unge, vi har været voksne, nu er vi seniorer, og så bliver vi først gamle. Jytte Hilden er også Grundlovstaler, hvor hun altid taler om de fem livsafsnit.

24 timers samfundet. Solen går aldrig ned i vort samfund, internettet med mails og oplevelser døgnet rundt betyder, at vi forlanger aktivitet af vore omgivelser døgnet rundt. Svar fra offentlige instanser med det samme og ingen ventetider, der er altid åbent fremover, det kan kaldes en revolution.

Kunst, forskning og politik med skæve vinkler
Samfundsdebatten er til tider så kedelig som en lang lige landevej, alternativer er der nok af i de kreative lag og på de politiske hylder. Det gælder blot om at finde dem. Spring bare ud i fremtiden.

Jytte Hilden er født i 1942. Hun er socialdemokratisk politiker, der især blev kendt som en markant kulturminister.

Hun blev student i 1960 fra Rungsted Statsskole, og afsluttede i 1966 sin uddannelse som civilingeniør fra Danmarks Tekniske Højskole. Hun fik arbejde samme sted, indtil hun i 1968 startede en karriere i gymnasieverdenen sidst som rektor for Roskilde Katedralskole.

Jytte Hilden startede sin politiske karriere i Socialdemokratiet i 1974 og fik sin første politiske post som byrådsmedlem i Karlebo i 1978. Siden blev hun opstillet og valgt til Folketinget i perioden 1979-81 og senere i perioden 1984-98. I denne periode var Jytte Hilden ordfører inden for områder som miljø, energi og sikkerhedspolitik. Indtil hun blev minister, var hun socialpolitisk ordfører.

Politisk karriere
1993-1994 Kulturminister i Regeringen Poul Nyrup Rasmussen I
1994-1996 Kulturminister i Regeringen Poul Nyrup Rasmussen II
1996-1998 Forskningsminister i Regeringen Poul Nyrup Rasmussen III
Som kulturminister vil hun bl.a. blive husket for Den Sorte Diamant (Det Kongelige Biblioteks nybygning). Som forskningsminister var hun inden for sit naturlige fagområde. Efter folketingsvalget i 1998, hvor hun ikke blev genvalgt, trådte hun tilbage som minister og ønskede ikke at genopstille til Folketinget.

Siden fik Jytte Hilden arbejde i Erhvervsfremmestyrelsen, Danmarks Radio - og i 1999 blev hun kulturchef ved Det Kgl. Bibliotek.

Bibliografi
Du spiller en rolle – også en kønsrolle, 1975
Du skal selv bestemme, 1978
Tøser og tarzaner, 1980
"Hilden and the Hackers" eller Velfærdssamfundets anden etape, 1986.

Relaterede kunstnere:

Per Vers - 1 Funky "konklusions-rap"

Artister
Børneaktiviteter
Børneunderholdning
Country
Danseorkestre
Diskoteker
Folkemusik og viser
Foredrag
Gospel
Jazz
Klassisk musik
Komikere
Konferencier
Kopibands
Opera
Partybands

Pensionistunderholding - kreativ ældreunderholdning
Receptionsmusik
Rock og Blues
Seniorunderholdning
Serveringsteater
Solister
Street Parade
Tryllekunstnere
Nils Villemoes - forandringsforedrag - humor - ledelse

Kim Sjøgren - Professor of violin and chamber music