Simi Jan - udlandskorrespondent-foredrag - booking af Simi Jan

 

 

 

>Simi Jan - udlandskorrespondent-foredrag - booking<

Simi Jans stemme går klart igennem telefonen, da hun endelig er klar til at tale.

Hun undskylder forsinkelsen på godt fire timer, der er blevet brugt på diverse kontorer og på at forsøge at få et vigtigt interview hjem. Og så ruller latteren, så den på et splitsekund når de mere end 5.000 kilometer fra Islamabad til København: - For jeg har jo ikke andet at lave end at bruge mine dage på bureaukrati!

Men sådan er Pakistan også. Et klasseeksempel på, hvordan noget, der burde tage fem minutter, snildt kan snige sig op på at tage flere timer. Og en tålmodighedstest for den 30-årige kvinde, der selvfølgelig har meget andet at lave end at sidde på diverse kontorer og drikke the, mens hun venter.

Som for eksempel at rykke ud når endnu et selvmordsangreb skaber død, kaos og frygt, når kampene mod Taleban i den nordvestlige del af landet tvinger enorme menneskemængder på flugt, eller når det politiske spil igen får alverdens topledere op af stolene.

Det er den slags begivenheder, der er grunden til, at Simi Jan for snart to år siden flyttede til den pakistanske hovedstad - og det er den slags begivenheder, der er grunden til, at hun jævnligt dukker op på TV 2 News og TV 2 Nyhederne.

- Pakistan er der, alting sker lige nu. Det er her kampen mod terror foregår, kampen mellem ideologier og det er bare et kæmpe privilegium at være her på et tidspunkt, hvor der sker så meget med så store internationale perspektiver, siger Simi Jan

Simi Jan har skrevet bogen Til te hos Taleban, hvor hun beskriver hvordan krigen mod terror har påvirket dagligdagen i Pakistan og Afghanistan.

Dette er drømmejobbet

Det kan måske umiddelbart være lidt svært at lure, hvori privilegiet ligger, når man for eksempel bliver ringet op af redaktøren derhjemme og bliver sat i arbejde på et tidspunkt, hvor man egentlig er på vej i seng. Sådan som det skete for nylig, hvor Simi Jan havde været oppe siden klokken 6 om morgenen for at lave optagelser nogle timers kørsel fra Islamabad og ærligt talt var dødtræt, da telefonen ringede med beskeden om, at "der var sket noget i Pesharwar".

Men kort tid efter var Simi Jan selvfølgelig alligevel igennem til de danske seere med nyheden om, at tre selvmordsbombemænd havde detoneret en kraftig bombe foran det femstjernede hotel Pearl Continental i Peshawar. Tændt - og ikke længere spor træt. Så efter kun tre timers søvn var hun på vej til det bomberamte hotel for at rapportere.

- Det er jo fordi, det er mit drømmejob - og jeg synes stadig, at det er helt fantastisk, at jeg bliver betalt for noget, der er så spændende. Også selvom der er hårde og lange dage, siger hun.

Og nævner selv det paradoksale i, at man kan kalde noget, der i dén grad næres af død, ødelæggelse, kaos og politisk ustabilitet, for sit drømmejob. Men det er ikke desto mindre lige præcis det, det er. En drøm, der så småt blev formet allerede som barn, hvor Simi Jan ville være enten journalist, fotograf eller psykolog. En drøm, der blev suppleret med en udlængsel og et ønske om at komme tæt på andre mennesker i andre lande. Og en drøm, der - trods de pakistanske rødder - egentlig aldrig kredsede om Pakistan. Men da et kraftigt jordskælv for fire år siden lagde store dele af det sydasiatiske land i ruiner, drog hun alligevel på eget initiativ til forældrenes hjemland og blev hurtigt en eftertragtet kilde for de hjemlige medier. Senere fulgte et job på TV 2's udlandsredaktion, indtil hun endte med at få fast base i Islamabad.

Ikke bange, men beredt

I dag er meget ændret, siden hun sammen med sin mand skiftede adressen i den danske hovedstad ud med en fast adresse i den pakistanske hovedstad. Dengang i efteråret 2007 kendte hun hverken by eller indbyggere. I dag er netværket stort og solidt, og hun færdes hjemmevant i byen. Dengang var landet ganske vist allerede et af verdens mest væsentlige brændpunkter, men i dag er stemningen endnu mere spændt, terrortruslen er vokset. Det samme er kidnapningstruslen.

- Men nej, jeg er ikke bange, for så kunne jeg ikke udføre mit arbejde. Men jeg er bevidst om, at jeg må tænke mig meget mere om end tidligere. Hvis jeg går på restaurant, flytter jeg mig altid væk fra vinduet, så jeg ikke bliver ramt af glas, hvis der nu skulle eksplodere en bombe. Jeg holder øje med, om der er nogen, der følger efter mig. Tager forskellige ruter og ændrer mine rutiner. Min mand og jeg har også besluttet, at vi ikke længere tager på markeder om aftenen, selvom det er så stor en del af livet hernede. Men de er desværre også oplagte terrormål, og lige nu er Islamabad i skudlinjen på grund af regeringens offensiv mod Taleban. Så selvom jeg ikke vil male fanden på væggen, så må jeg også bare forholde mig til de ting, der sker og til det faktum, at det allerede har været tæt på flere gange, siger Simi Jan, der for eksempel har overnattet mange gange på det bomberamte luksushotel i Peshawar. Og som sidste år havde planer om at invitere sin søster og sin mor, der var på besøg fra Danmark, med på en lokal italiensk restaurant, men liiige ville tage en kop the i lejligheden inden. Kort tid efter hørte de en voldsom eksplosion og det gik op for Simi Jan, at det var den italienske restaurant, der var ramt.

Sådan er Pakistan. Et land, hvor død og ødelæggelse er meget nærværende størrelse.

Tingene bliver sat i perspektiv

Men Pakistan er også meget andet. Det er måske i virkeligheden mest af alt mennesker, der lever og overlever på godt og ondt. Og det er måske i virkeligheden mødet med de mennesker, der rykker allermest i Simi Jans bevidsthed og giver hende energi til at fortsætte livet i et land på kanten.

- Uanset om det drejer sig om højtstående embedsmænd, avissælgeren på gaden eller ofrene for terror, så er de her møder jo enormt berigende. De sætter tingene i perspektiv, og får mig til at tænke over mine egne værdier, og hvad der er vigtigt i mit eget liv. Den pakistanske gæstfrihed er så utrolig stor, og jeg er tit gået berørt og bevæget fra et besøg hos vildtfremmede mennesker, siger Simi Jan, der stadig kan have svært ved at begribe omfanget af den massive fattigdom, der er en livsbetingelse for så mange af Pakistans 165 millioner indbyggere.

Da hun for eksempel gav rengøringsdamen en ananas med hjem, var det første gang, hun og hendes børn smagte ananas - og da hun stødte på en taxachauffør, som hun måneder forinden nærmest tilfældigt havde givet en kage med hjem til familien, fortalte han hende at "søster, min kone beder stadig for dig".

- Og her er jeg så og lever mit gode liv i min dejlige bolig og kan købe den dyreste mad og har venner, der tilhører den rige overklasse. Det er meget mærkeligt og kontrastfyldt - og nærmest surrealistisk nogle gange - og SÅ meget anderledes i forhold til Danmark, hvor vi alle er lige, og jeg har virkeligt fået ind under huden, hvor privilegerede vi er derhjemme, siger Simi Jan.

De nødvendige pauser

I næste måned går turen hjem til Danmark. For få måneder siden var hun i Thailand. De små pauser i et arbejdsliv, hvor man altid er standby, er helt nødvendige, hvis man skal blive ved med at brænde og ikke bare brænde ud. Den erkendelse er langsomt sevet ind hos Simi Jan i takt med, at situationen i Pakistan er blevet voldsomt intensiveret over de seneste måneder. Der er stof nok til at man kan være i gang i døgndrift eller i det mindste sidde foran fjernsynet eller computeren for at holde sig opdateret. Men det holder bare ikke i længden. Og udover ferierne har Simi Jan nu "som noget helt nyt" taget hele dage, hvor hun ikke har set nyheder.

- Og så er der selvfølgelig også dage, hvor man bare har lortehår og ingen makeup og render rundt i en stropbluse, fordi det er så skide varmt. Hvor man ligger på sofaen og ser en film eller går ned i en dejlig spa og bliver forkælet. Og det er enormt vigtigt, at man har det frirum, så man kan lade op, siger Simi Jan, der godt ved, at hun på et eller andet tidspunkt får lyst til at forlade kontrasternes land. Det er bare ikke lige nu. For der er stadig så mange historier, der skal fortælles. Så mange mennesker med noget på hjerte. En indsigt, der skal formidles til hr. og fru Jensen derhjemme i landet mod nord. Fortællinger om alt det, der er så anderledes end det, vi kender. Men også fortællinger om det, vi har til fælles.

- Min kæphest er jo, at smerten for eksempel ved at miste et barn er den samme uanset om man bor i Danmark, Afrika eller Pakistan.

Omstændighederne kan være forskellige, men smerten er den samme. Så når jeg for eksempel taler med flygtninge, der er flygtet fra kampene mellem Taleban og hæren, så er det vigtigt for mig at vise, at det er mennesker, vi har med at gøre. Og det er ikke fordi, jeg er ude på en mission. Men ved at fortælle de menneskelige historier, kan folk forhåbentlig bedre forstå, hvad der foregår.

Menu:
Startsiden . Artister . Børneaktiviteter . Børneunderholdning . Country . Danseorkestre . Diskoteker . Duo musikere .
Folkemusik og viser . Foredrag . Gospel . Jazz . Klassisk musik . Komikere . Konferencier . Musikere søges . Receptionsmusik . Rock og Blues . Serveringsteater . Solister . Solo musikere . Street Parade . Tryllekunstnere

Musiker-Børsen ApS -  Aage Jørgensen - Slåenvej 3 - 6600 Vejen - telefon 75 36 34 40 - aage@musiker-boersen.dk

Relaterede kunstnere:
Palle Pirat Duoshow . :.Postmand Per.: Musiker-Børsen ApS . Sebastians skøre Safarishow - Sebastian Klein . Sigurds Bjørnetime - Bjørnen Bjørn . Hawkeye and Hoe: Booking . Peter Abrahamsen & Bell Pepper Boys . Rattlesnakes - Booking

Bertel Abildgaard
Peter Abrahamsen
::Jytte Abildstrøm - skuespilverdenen::

::Ask Agger - dogmeledelsesforedrag::

Caroline Søeborg Ahlefeldt - entrepenørindlæg -kreativitetsinformation
Brødrene Ahmad - motivationsfaktorforedrag
::Naja Marie Aidt - 90er forfatterforedrag::
Benny Andersen - sprogarbejdsforedrag
Henning Andersen - vulkanoplægsekspert
Jens Andersen - dagbladsforfatter
Lotte Andersen - spejlskuespil
::Mogens Wenzel Andreasen - vidunderbørnfortællinger::

Steen Ankerdal - dopingproblematikforedrag
::Mark Anthony - kommunikatorforedrag::
Jens Arentzen - stresshelvede - formidlingforedrag
Arne Astrup - kostrådsforedrag - spissundtinformation

Nicolai Back - forandringsliv
Jesper Bank - elitesejlerforedrag - kommunikationseffektivitet
Banko Carl - bankokongeoplæg - forretningsentertainer
Mads Barner-Christensen - rapkæftet blærerøv
Peter Bastian - musikbevisthed
::Peter Bastiansen - træningstankegangsforedrag::
Charlotte Bech - sundhed - personlighedsudvikling
Carsten Berthelsen - ølkulturenforedrag
Kim Bildsøe
Anders Bircow - foredrag om finansiel intelligens
Hans V. Bischoff - ældrebyrdeforedrag - opsparingsoplæg
Hans Otto Bisgaard
Thomas Blachman - ankomsttidsforedrag - gentagelseshelvede
Jens Blauenfeldt 06072011205318
::Sara Blædel - iderig krimibogs-foredragsholder::
Kim Blæsbjerg - rådhusromanoplæg - kortprosaforfatter
Charlotte Blay - rejseguideforedrag - gudesagafortællinger
::Mette Bloch - visualiseringsforedrag::
Reimer Bo
Louise Boel - boligmetodeoplæg - hjemmereflektion
::Nis Boesdal Danmarkshistorier::
::Bogsalg - Karen-Marie Lillelund::
::Joachim Boldsen - håndboldforfatter::
:.Lars Bom.: skolemobningsforedrag
Hans Bonde - debattørforedrag - ligestillingsoplæg
Kuno Bonne - boligtendensforedrag
Hans Jørgen Bonnichsen - politilivsforedrag
Ole Bornedal - filmlidenskabsforedrag - arbejdsnarkomanicauseri
Christian Borup - astrologinysgerrighed - stjernetegnsforklaringer
::Henrik Boserup - køkkenflow - kærlighed::
Steffen Brandt - nærværhedsaften - satiresang
Thomas Breinholt - TVinfiltrationsoplæg - eventyrangst
--Vigga Bro - fortællekunstforedrag--
::Bjarne Nielsen Brovst - Klassisk højskolemand::
Jesper Bubandt Toft - idémarkedsplads
::Claus Buhr - Politigårdenforedrag::
::Henrik Byager:: Virksomhedskultur
::Alex Bødiker - garant for et godt grin::
Erik Meier Carlsen - integrationsdemokrati - befolkningsforedrag
::Jørgen Carlsen - forundringsparathedsforedragsholder::
Povl Carstensen - lykkeoplæg
::Henrik Christensen - superskrumperforedrag::

::Oluf Christensen - mobbeforedrag::
TomChristensen - den psykologiske boksekamp - politimand foredrag
Lars Christiansen - håndboldanekdoter
::Inge Correll - dannelsesforedrag::
Jan Cortzen - chefredaktøroplæg - virksomhedspersonligheder