>Un1ge sym2fonikere<

Forside/menu


 For Aalborg Musikskoles lærer Morten Lønborg Friis byder denne sæson på nye udfordringer, når han skal dirigere nyskabelsen i Amtets musikliv - Himmerlands UngdomsSymfoniorkester - til to eller tre koncerter i løbet af året.

- Det er kommet op at stå gennem et samarbejde mellem de 12 musikskoler syd for fjorden, forklarer han, der dog ikke selv skal farte rundt til de forskellige skoler inden indstuderingen.

- I første fase indstuderer de enkelte nemlig deres stemmer på hver sine musikskoler, og så samler jeg trådene i sidste ende. Det er amtet, der støtter tiltaget, som ikke mindst betyder en tiltrængt stimulation for de unge, klassiske instrumentalister.

- Og det er tiltrængt, indrømmer Morten Friis, der både lokalt og på de øvrige musikskoler kan konstatere, at der er ret mange unge violinister, mens det kniber mere med for eksempel blæseinstrumenterne.

- Samtidig indebærer det nye koncept et stort koordineringsarbejde og repertoiremæssigt handler det også om at tilrettelægge en del transkriptioner, da der ikke er så mange værker, som direkte kan spilles af et ungdomssymfoniorkester.

Debut på børnekulturmesse

Det kommende repertoire kan for eksempel byde på Toreadormarchen fra Bizets opera Carmen eller en sats fra Bachs h-mol suite. Det er blandt andet to af programpunkterne, når Himmerlands UngdomsSymfoniorkester debuterer med en koncert på Børnekulturmessen i Aalborg Kongres & Kultur Center søndag 8. september klokken 15.

Morten Friis underviser på Aalborg Musikskole i violin og bratsch.

- Uden det forum, der handler om samspil, ville den daglige undervisning være absurd, siger han, der ikke er i tvivl om, at de unge musikere profiterer af den fælles oplevelse.

- Samtidig er det vigtigt for børn, at møde andre børn, der har valgt at spille på de måske lidt sære instrumenter.

 Opgaven som dirigent er også en spændende udfordring for den unge musiklærer. - Jeg har snuset mig til min kunnen dels på sidelinien i Aalborg Symfoniorkester, men også på forskellige kurser, fortæller han, der gerne giver sin inspiration videre, når musikken skal formes.

Rum til det rytmiske

Med stolthed kan Aalborg Musikskole også præsentere et helt nyindrettet rum til rytmisk musik. Her er det skolens rytmiske koordinator på Musikalsk Grundkursus - MGK- Ole Sloth, der slår sine folder.

- I mange år har vi også brugt skolens sal, der er helt fin til klassisk musik, men knap så god til den rytmiske, forklarer han.

- Nu har vi fået vores egen sal i stueetagen, hvor vægge er slået ned og alt lige fra el-stik til akustik er indrettet til, at den rytmiske musik kan udfolde sig her.

Salen skal dels bruges til den daglige undervisning, men også for eksempel til cafékoncerter. - Specielt MGKerne kan få inspiration i det her miljø, hvor de måske kan mødes til jamsessions og andre fælles tiltag, fastslår Ole Sloth, der glæder sig til at tage de inspirerende rammer i brug.

- MGK er jo lidt af en rugekasse for eleverne, så det er vigtigt, at de bliver fulgt godt til dørs med et inspirerende studiemiljø.

60 år med musik

Aalborg Musikskole har netop taget hul på sin 60. sæson. - Det er faktisk den tredieældste i landet, siger musikskolens leder Annelise Ravn, der også kan fortælle, at skolens ældste elev er 82 år, mens den yngste lige er rundet et halvt år.

 Hun pointerer også tilfredsheden med, at den uro, der har været omkring organisationen af Musikalsk Grundkursus, nu ser ud til at falde i hak. - Alt tyder på, at den todelte struktur med MGK i Hjørring og her - fastholdes med to selvstændige, men samarbejdende kurser, forklarer hun, der afventer at Nordjyllands Amt sammen med Statens Musikråd konfirmerer det forslag i løbet af efteråret.

Relaterede kunstnere:


Duo La Valse
Duo Lux
DR PigeKoret - væksthuskor
Elisabeth Hanke
Frederik Paevatalu Rolin
Enrico Rosa formidling
Ensemble Isolde
Familien Koppel - musikalsk foredrag
Gert Henning Jensen
Gorm Hovaldt
Guido Paevatalu
René Schmidt - Komponist - Musiker
Henrik Rønnow - trompetist - dirigent
Ilia Swainson - sopran
Isabel Piganiol mezzo-soprano
Jesper Brun-Jensen - Anne Lise Quorning - opera
Jesper Buhl operasangersolist
Jens Krogsgaard - tenor - solist
Jette Rosendal
Joost Schilling
Kaare Norge
Katrine Gislinge piano
Kim Sjøgren - Professor of violin
Kim Sjøgren Little Mermaid Orchestra

Chris1tian Ben2da