>Bernadotte Swingers - 30'ernes og 40'ernes jazz - samt Sidney Bechets numre<

 

Bernadotte Swingers - 30'ernes og 40'ernes jazz - samt Sidney Bechets numreStilen i Bernadotte Swingers er swingpræget jazz fra 1930’ernes og 40’erne, og musikken bliver spillet med en varme og intensitet der inviterer til både at danse og lytte.

Orkesteret spiller både op til fest og skaber en smuk og dæmpet ramme om en reception. Lydniveauet er altid behageligt og bliver afpasset efter forholdene uden at det går ud over den musikalske kvalitet og intensiteten.

Musikerne har alle stor rutine og inspirerer tydeligvis hinanden. Musikken bliver derfor leveret med lydhørhed og god sans for sammenspillet. De bærende solister er saxofonisten og pianisten mens bassen og trommerne sørger for et sikkert rytmisk fundament.

Bernadotte Swingers kommer fra København, men optræder også gerne overalt i landet – fra Skagen til Marielyst, fra Esbjerg til Bornholm. Ture til Sverige og Tyskland stiller orkestret også gerne op til.

Bernadotte Swingers er et københavnerorkester. Det blev dannet i 1974 på initiativ af saxofonisten og klarinettisten Peter Sten Jacobsen, kaldet Peter Sten eller Peter Musik. Han ledede dengang musikværkstedet på Bernadotteskolen, en international privatskole i den nordlige del af København. Også andre af skolens lærere var udøvende musikere, heriblandt guitaristen Ole Hebsgaard Andersen, pianisten Andy Pape, trommeslageren Leon Aktor og bassisten Jes Bergholt.

Det første Bernadotte Swingers var altså en kvintet hvis særpræg især var Peter Stens udtryksfulde spil på sopran- og tenorsaxofon. I begyndelsen var idéen med orkestret bare at hygge sig ved at spille sammen i ny og næ, men ret hurtigt kom de første opfordringer til at optræde, og orkestret blev snart efterspurgt ved både offentlige og private arrangementer.

Mange har siden orkestrets start undret sig over navnet Bernadotte Swingers. Navnet viser loyalitet over for Bernadotteskolen som i særlig grad lægger vægt på dels kreativ og kunstnerisk udfoldelse, dels mellemfolkelig forståelse og tolerance. Skolen blev oprettet i 1948 i skyggen af 2. Verdenskrigs afslutning kun tre år tidligere, og den fik navn efter svenskeren greve Folke Bernadotte som i krigens afslutning bl.a. sørgede for hjemtransport af 15.000 skandinaver fra de tyske koncentrationslejre.

Peter Sten, som indtil orkestrets ’fødsel’ havde spillet et traditionelt New Orleans-repertoire, ønskede at Bernadotte Swingers især lagde vægten på et repertoire fra 1930’ern og 1940’erne med et tydeligt swingpræg. En særlig del af repertoiret var en perlerække af sopransaxofonisten Sidney Bechet kompositioner, herunder ikke mindst de franske numre som han komponerede i den sidste del af sit liv som han tilbragte i Frankrig, fx Si tu vois ma mère, Promenade aux Champs-Elysées, Le marchand de poissons, Premier bal, Dans les rues d’Antibes, Petite fleur.

Efter nogle år indtrådte sangerinden Susse Grønberg i orkestret. Med sin karakteristiske dybe kvindestemme og udadvendte optræden blev hun hurtigt populær, og orkestret havde nu en fyldigere klang. Med den stadig voksende efterspørgsel voksede også behovet for at kunne fastholde musikken. Publikum ville godt købe musikken for at kunne lytte til den hjemme. Derfor indspillede Bernadotte Swingers i 1989 sin første udgivelse, kassettebåndet Bernadotte Swingers. Diskografi

De mange engagementer var selvfølgelig en anerkendelse som orkestret var glad for, men det betød også at tidspresset på musikerne voksede. Der opstod uenighed om hvor meget tid og energi musikken skulle fylde i hverdagen, og allerede i 1990 forlod Susse Grønberg og Ole Hebsgaard Andersen orkestret. Peter Sten, Andy Pape, Jes Bergholt og Leon Aktor valgte at føre orkestret videre, og i 1991 lavede Bernadotte Swingers sin første indspilning som kvartet, Bernadotte Swingers Live at Cap Horn, i sin oprindelige form som kassettebånd, men snart omsat til cd. Diskografi

I årene omkring årtusindskiftet var Bernadotte Swingers husorkester i Vestauranten i DGI-byen i København. Gennem sommeren 1998 spillede bandet til en række søndagsbrunch, og d. 28. juni var der liveoptagelse, denne gang med Hans Otto Jørgensen ved pianoet i stedet for Andy Pape. Resultatet blev cd’en Sunday Morning som afspejler den afslappede, tilbagelænede stemning en fredelig søndag formiddag. Diskografi

Sideløbende med sin deltagelse i Bernadotte Swingers havde Andy Pape slået sit navn fast som komponist af moderne klassisk musik. Det var i længden ikke muligt at kombinere de to roller, og i 1999 forlod Andy Pape Bernadotte Swingers.

I stedet for at finde en ny fast pianist valgte orkestret at spille med en vifte af glimrende pianister som man vekslede mellem fra engagement til engagement afhængigt af sammenhængen. De foretrukne pianister var Per Tværgård, Torben ”Plys” Petersen, Hans Aspöck, Claus Finderup, Hans Fjeldsted og Hans Otto Jørgensen.

I 2006 udgav Bernadotte Swingers sin tredje cd That Old Feeling. Idéen med den var at præsentere pianisterne. Derfor er cd’en sammensat af optagelser fra perioden 1999-2006 med ovennævnte pianister bortset fra Claus Finderup. Desuden giver cd’en to eksempler på trommeslageren Leon Aktor som sanger. Diskografi

I 2008 blev Peter Sten syg af kræft, og det blev hurtigt klart at han ikke kom til at spille igen. Nu var bassisten Jes Bergholt og trommeslageren Leon Aktor de sidste tilbageværende medlemmer af det oprindelige Bernadotte Swingers. De besluttede at føre bandet videre ud fra det hidtidige koncept. Per Tværgård blev engageret som orkestrets faste pianist, og forskellige saxofonister trådte til med tenorsaxofonisten Niels Harrit som den gennemgående figur. Også sopransaxofonisten og klarinettisten Erik Spiermann var på banen, men efter Peter Stens død i sommeren 2011 indtrådte Niels ”Flipper” Stuart som den faste mand på tenorsaxofon, klarinet, tværfløjte og sang. Samtidig udvidede Leon Aktor sit sangrepertoire så der nu er sang på en stor del af numrene. I starten af 2017 blev Per Tværgård alvorligt syg og døde. Hans plads blev overtaget af Hans Aspöck.

Bernadotte Swingers af i dag består således af Niels ”Flipper” Stuart, Hans Aspöck, Jes Bergholt og Leon Aktor. Repertoiret er fortsat den swingprægede jazz fra 1900-tallet, og det er stadig meningen at musikken både skal være dejlig at lytte til og inspirerende at danse til.

Bernadotte Swingers har spillet overalt i Danmark og engang imellem i Sverige, men en håndfuld spillesteder hvor orkestret har optrådt mange gange, bør særligt fremhæves. Det gælder Cap Horn, Café Apoteket, Farum Kulturhus, Vestauranten, Krøgers Have, Axelborg Bodega, Lørdagsjazzen i Roskilde, Lørdagsjazzen i Næstved, Holte Havn samt Møllen og JFK Jazz Lounge i Hillerød.

Relaterede kunstnere:

Per Vers - 1 Funky "konklusions-rap"

Artister
Børneaktiviteter
Børneunderholdning
Country
Danseorkestre
Diskoteker
Folkemusik og viser
Foredrag
Gospel
Jazz
Klassisk musik
Komikere
Konferencier
Kopibands
Musikere søges
Opera
Partybands
Receptionsmusik
Rock og Blues
Seniorunderholdning
Serveringsteater
Solister
Solomusikere
Street Parade
Tryllekunstnere
Nils Villemoes - forandringsforedrag - humor - ledelse

Kim Sjøgren - Professor of violin and chamber music