>Nis Boesdal - Genforeningen 2020<

 

Nis Boesdal - Genforeningen 2020I 2020 er det 100 år siden, at Sønderjylland blev genforenet med Danmark.

I den anledning holder Nis Boesdal foredrag om, hvilke begivenheder der var medvirkende til, at vi fik Genforeningen den 15. juni 1920.

Genforeningen, de sønderjyske landsdeles genforening med Danmark 9. juli 1920. Som en del af Versaillestraktaten efter 1. Verdenskrig blev aftalen om en overdragelse af landsdelene til Danmark underskrevet i Paris 5. juli 1920 med virkning fra 15. juni samme år.

Kravet om en genforening var allerede i 1918 blevet rejst i den tyske rigsdag af H.P. Hanssen. Efter Versaillestraktaten af 28. juni 1919, artikel 109, skulle grænsen mellem Tyskland og Danmark fastsættes i overensstemmelse med befolkningens ønsker efter afstemning i nogle nærmere definerede zoner.

Genforeningen blev konkret gennemført efter en folkeafstemning i de berørte områder. I Danmark gav genforeningsspørgsmålet dog anledning til megen politisk debat, da vide kredse ønskede, at også dele af Sydslesvig skulle indlemmes i Danmark.

HP Hanssen skrev:
Afstemningsdagen havde vi den 10. februar 1920. Vi kan næsten sige, at vi havde længtes efter denne dag i over 55 år. Alligevel var længslen efter denne dag størst det sidste årstid.

Sådan går det vist altid, for jo nærmere man kommer ind på en festdag, og jo mere sikker man er på, at den kommer, jo større bliver længslen også. Vi kan vist godt sige, at denne dag var den største festdag, vi nogensinde har haft i Sønderjylland.

Honoraret for et foredrag med Nis Boesdal i ca. 60 minutter plus spørgsmål er kr. 9.600,00 plus transport

Nis Boesdal er en yderst efterspurgt foredragsholder - især når snakken falder på Danmarkshistorie, historiefortællinger, livskvalitet og Bibelens historier. Der er meget ofte fulde huse til Nis Boesdals humoristiske og nærværende foredrag, som især bliver benyttet hos oplysningsforbund, aftenskoler, kirker og foreninger.

Nis Boesdal er en fremragende formidler, der med sine nærværende historiefortællinger fængsler sit publikum.

Nis Boesdal er uddannet journalist og indledte sin karriere som DR-medarbejder i 1977. Fire år senere blev han tilknyttet tv-programmerne i det, der dengang hed Provinsafdelingen. Her startede han bl.a. det faste program “Børn og børn imellem”. I 1985 var han endvidere med til at starte Østjyllands Radios børneprogram “Koks i Komakassen”. Siden blev han vært i “Giro 413”, “Go’ Danmark”, “Musikalske eventyr”, “Hvem, hvad og hvor i Danmark”, “P4panelet”, “Danmarksmester” og “Formiddag på 4’eren”. I 2008 var Nis Boesdal desuden også tv-vært i DR1-programmet “Formiddag med Nis Boesdal”.

Relaterede kunstnere:

Per Vers - 1 Funky "konklusions-rap"

Artister
Børneaktiviteter
Børneunderholdning
Country
Danseorkestre
Diskoteker
Folkemusik og viser
Foredrag
Gospel
Jazz
Klassisk musik
Komikere
Konferencier
Kopibands
Musikere søges
Opera
Partybands
Receptionsmusik
Rock og Blues
Seniorunderholdning
Serveringsteater
Solister
Solomusikere
Street Parade
Tryllekunstnere
Nils Villemoes - forandringsforedrag - humor - ledelse

Kim Sjøgren - Professor of violin and chamber music