>Henning Jensen - skuespiller - foredrag - depression<

 

Henning Jensen - skuespiller - foredrag - depressionHenning Jensen har skrevet bogen
“Gennem glasvæggen” (2020)


Skuespilleren Henning Jensen beskriver i Gennem glasvæggen et regulært psykisk sammenbrud, han oplevede i maj 1978, forårsaget af alt for meget arbejde, jag og stress i alt for lang tid.

Det tog ham et helt år at komme på ret køl igen, og det skyldtes ikke mindst, at han stod helt uforstående over for det, han havde oplevet: Han havde ingen erfaringer med psykisk sygdom, og lige så lidt vidste han, hvor han skulle søge professionel hjælp. Det betød, at han ikke fik den i tide, og at sygdommen fik lov til at udvikle sig til en regulær depression, der var ved at tage livet af ham.

1. En rejse så lang
I sit nye foredrag, EN REJSE SÅ LANG, fortæller skuespilleren Henning Jensen med humor, selvironi og kærlighed til sit fag om sine 40 år i dansk teater og film. Om mennesker han mødte – også dem, han helst ville have været foruden. Om groteske, vanvittige og morsomme situationer. Om sit fags hemmeligheder og voldsomme krav. Om kampe og sejre. Om nederlag og kunsten at rejse sig igen. Om livsrejsen fra barndommens husmandssted på Stevns til stjerneskuespiller ved Det Kgl. Teater.

EN REJSE SÅ LANG er historien om en enorm investering og vilje til at kæmpe sig frem til det næsten uopnåelige. Det er historien om at tro på sine instinkter, forfølge sine drømme, realisere dem og dermed vinde sit liv.

Depression er ikke noget, der smitter!
Der er et altafgørende behov for, at vi taler meget mere om depression, fordi sygdommen er et af vores fælles vilkår, siger Henning Jensen.

Folk går rundt med en mærkværdig opfattelse af, at det er noget, der smitter.
Lidt ligesom influenza, så hvis nu bare man hiver kraven godt op om ørerne i bussen, så sker der sgu nok ikke noget. Men det er jo altså ikke sådan, det fungerer.

En depression kommer indefra og sårbarheden ligger som en mulighed i os alle sammen, akkurat som enhver anden sygdom. Depression er enkelt sagt det dybeste, mest svimlende kontrapunkt til alle vores lyseste og mest livsbekræftende følelser - glæde, kærlighed, begær, hengivenhed, ømhed, indlevelse, medmenneskelighed.
Alt det smukkeste i vores karakterer. Pludselig vender de som et isbjerg, og de 9/10, der før var skjult, kommer nu op til overfladen."

Da Henning Jensens første depression slog kløerne i ham i slutningen af 1970’erne, var det absolut ikke noget, man talte om. Det er det heller ikke i dag, men tabuerne og uvidenheden fortager sig stadigt. Henning Jensen har aldrig ønsket at glemme sin første store depression, men forstår godt, hvorfor der trods alt er en så begrænset åbenhed om sygdommen.

Med udgangspunkt i sin depression holder skuespiller Henning Jensen foredraget:

Som at dø!
Ifølge WHO’s verdenssundhedsrapport fra 2001 er depression i dag den 4.største sygdom på verdensplan. Rapporten forudsiger tillige, at lidelsen i 2020 vil være vokset til den næststørste på kloden.

Depression i dens dybeste form rammer i dag hver 4. kvinde og hver 5. mand på et eller andet tidspunkt i livet. Over 20% af os vil altså før eller siden blive offer for den sygdom, der koster flere menneskeliv end nogen anden.

Perspektivet er skræmmende. Alligevel er vores viden om sygdommen og vores forståelse for mennesker ved den yderste grænse for eksistens så ringe, at der må ydes en alvorlig indsats allerede nu.

De tilstande og pinsler, som den depressionsramte kastes ud i, er så grusomme, martrende og invaliderende, at det er usammenligneligt med noget andet. Det er som at kæmpe med døden. Som at være død i levende live.

Men depression er i de fleste tilfælde en langsomt snigende dræber, der puster sit offer i nakken længe før, den for alvor hugger til. Hvis vi derfor er i stand til at mærke “den varme ånde” i nakken, hvis vi er fortrolige med de første spæde signaler kan der gribes ind langt tidligere, end tilfældet er i den overvejende del af sygdomsforløbene - og jo hurtigere indgriben, des mindre lidelse og jo mindre lidelser, des færre selvmord, fortøller Henning Jensen.

Foredragets sigte er at afsløre depressionens første symptomer, at indgive patienten håb, at gøre sygdommen mere forståelig for de pårørende, samt at afmystificere lidelsen for mennesker, der ønsker at vide besked, medens tid er.

I sit foredrag “I Angst” afslører Henning Jensen sine dybt personlige oplevelser med sygdommen og giver et positivt bud på, hvordan den kan overkommes og ikke mindst, hvordan livet kan leves med et bristet sind.

Henning Jensen har gennemført sin lange karriere på trods af depressionens tilbagevendende svøbe.

Henning Jensen er født i 1943. Han er en dansk skuespiller og foredragsholder. Henning Jensen har medvirket i en række film, men er nok mest kendt for sine teaterroller.

Han har i mange år været gift med skuespillerinden Solbjørg Højfeldt.

I slutningen af 2005 gennemgik han en vellykket hjerteoperation.

Har siden midten af år 2000-tallet holdt flere foredrag om det at lide af depressioner og dets påvirkning af éns tilgang til omverdenen. I 2008 medvirker han også i filmen "Gaven", hvor han spiller en maniodepressiv far, der prøver at få kontakt med sine to sønner (Jens spillet af Jakob Cedergren og Simon spillet af Paw Henriksen) efter mange år hvor de ikke har set hinanden.

Blandt de film Henning Jensen har medvirket i kan nævnes:
Hold da helt ferie - 1965
Sommer I Tyrol - 1965
Nitten røde roser - 1974
Normannerne - 1976
Den korte sommer - 1976
Nyt legetøj - 1977
Piger til søs - 1977
Fængslende feriedage - 1978
Lille spejl - 1978
Skal vi danse først? - 1979
Jeppe på bjerget (film) - 1981
Udenrigskorrespondenten - 1983
Der er et yndigt land - 1983
Elise - 1985
Hip Hip Hurra - 1987
Peter von Scholten - 1987
Retfærdighedens rytter - 1989
Farlig leg - 1990
Europa - 1991
Gøngehøvdingen (tv-serie) - 1992
Riget I - 1994
Elsker - elsker ikke - 1995
Jungledyret Hugo - 1995
Barbara - 1997
Riget II - 1997
Den blå munk - 1998
Manden som ikke ville dø - 1999
Blinkende lygter - 2000
Italiensk for begyndere - 2000
Pyrus på pletten - 2000
En kort en lang - 2001
Grev Axel - 2001
Unge Andersen - 2005
En Soap - 2006
Efter brylluppet - 2006
"Gaven" - 2008

Relaterede kunstnere:

Per Vers - 1 Funky "konklusions-rap"

Artister
Børneaktiviteter
Børneunderholdning
Country
Danseorkestre
Diskoteker
Folkemusik og viser
Foredrag
Gospel
Jazz
Klassisk musik
Komikere
Konferencier
Kopibands
Opera
Partybands

Pensionistunderholding - kreativ ældreunderholdning
Receptionsmusik
Rock og Blues
Seniorunderholdning
Serveringsteater
Solister
Street Parade
Tryllekunstnere
Nils Villemoes - forandringsforedrag - humor - ledelse

Kim Sjøgren - Professor of violin and chamber music