>Henning Andersen - vulkanoplægsekspert<

Booking forespørgsel

Henning Andersen - vulkanoplægsekspert

Henning Andersen og vulkanerne, ja det er ham fra "Kvit eller Dobbelt", vulkaneksperten, som duperede det ganske land i Otto Leisners quizprogram fra 1985. Han er en garvet foredragsholder, som gang på gang har tryllebundet publikum med sin store viden.

Om vulkaner siger han: "Vulkaner er ikke til at spøge med, men de er heller ikke til at undvære. De har nemlig skabt den luft, vi til daglig indånder og det ligeså uundværlige vand i verdenshavene, som intet liv kan undvære. Vulkaner er lige så meget vores venner, som de er vores fjender" ... "Vulkaner repræsenterer som i de store verdensreligioner det gode såvel som det onde".

Hans første møde med en vulkan havde nær kostet ham livet, da han i 1971 var ved at falde ned i strombolis krater. Alligevel har hele hans liv drejet sig om de rigtige vulkaner, som han har brugt formuer på at udforske, men også som vulkanguide for mange danske rejsebureauer. Han har skrevet tre bøger om vulkaner: "Vesuv en udødelig vulkan", "Øer født af ild" og "Hekla Islands dronningevulkan".

Han har indspillet TV-filmen: "Verden brækker på Island", der handler om de Islandske vulkaner og berette om H.C. Andersens dragning mod Vesuv, vulkanen over alle vulkaner, der også er Henning Andersens yndlingsvulkan. Henning Andersens interesse for vulkaner startede, da han som dreng læste Jules Vernes: "Rejsen til Jordens indre".

Henning Andersen kan bookes til foredrag med nedenstående emner:

* H. C. Andersen på vulkanen Vesuv
Vulkaneksperten Henning Andersen lægger i dette lysbilledforedrag vægt på de italienske vulkaner - først og fremmest Vesuv, som var både H. C. Andersens og hans egen yndlingsvulkan. Han levendegør H. C. Andersens fascination af vulkanen. Med 6 tegninger som H. C. Andersen selv tegnede af Vesuv ser vi, hvor levende fascineret og tiltrukket han var af vulkanen. Han forstod, at i vulkanen findes det gode og det onde ligesom alle religioner også handler om det samme emne - nemlig Gud og Djævelen. Det onde ved tilintetgørelsen og udslettelsen af alt levende og det gode ved den frugtbare og billige jord som gør, at menneskene ikke kan lade være med at bosætte sig opad vulkanernes bjergsider.
Så kort og godt om vulkanernes både negative og positive sider - som også H. C. Andersen var fascineret af. Intet liv på jorden uden vulkaner, da vulkanerne har skabt den frugtbare jord og det livsgivende vand i verdenshavne igennem millioner af år. Dette foredrag er også ledsaget af nye lysbilleder om Vesuv og italienske vulkaner....

"Så vulkanerne bør i virkeligheden være vores venner og ikke vores fjender...."
(Henning Andersen)

* Et liv på vulkaner
I dette foredrag fortælles og beskrives, hvordan vulkaneksperten Henning Andersen begyndte at interessere sig for vulkaner.

Her fortælles om Jules Vernes betydning for mit valg af livsvej og om, hvordan det var et skulderklap af betydning, da jeg vandt kr. 24.000 hos Otto Leisner i Kvit eller dobbelt.

Foredraget indeholder en spændende livsberetning, der er krydret med diverse oplevelser fra vulkanerne rundt om på jorden. Blandt andet fortæller jeg om dengang, jeg var ved at falde ned i Strombolis krater.

* Myter og legender fra vulkanernes verden
Dette foredrag omhandler en lang række myter og legender der er opstået i forbindelse med vulkaner. Foredraget knytter sig til bogen "Øer født af ild", som jeg har skrevet.

Foredraget inddrager tilhørerne i de mange myter og legender der knytter sig til vulkanerne.

Ildguderne i forskellige af Jordens kulturer blev sat direkte i forbindelse med vulkanerne. Og dermed blev vulkanerne genstand for tilbedelse i en række forskellige samfund verden over. Foredraget er en kombination af geologi, historie og mytologi.

I biblen er der meget oplagte muligheder for at "tolke" vulkanologisk. Sodoma og Gomorra blev udslettet "i svovl- og ildregn", sansynligvis et eksplosivt vulkanudbrud som man har beviser for jævnligt har fundet sted omkring det Døde Hav. Moses udvandrede fra Egypten og blev ledt på vej af en "søjle af ild". Dette og Egyptens 7 plager kan sagtens stamme fra et udbrud fra vulkanen Santorin på Kreta, som man ved har været i udbrud på det tidspunkt.

Hvem ved, måske er den bibelske syndflod beretningen om en flodbølge fra et vulkanudbrud, en tsunami, eller et meteornedslag i havet?

* Pladetektonik og lidt mere om vulkaner
Foredraget henvender sig til studerende på alle niveauer, og er velegnet til f.eks. et fællesarrangement for flere klasser ad gangen. Dele af denne hjemmeside er samtidigt rettet mod at studerende og skoleelever kan søge informationer om vulkaner til deres opgaver.

Hvordan fungerer en vulkan? Hvad er teorien bagved? Hvorfor er der forskel på vulkaner? Deres udbrudsrytme? Hvorfor bor 500 millioner mennesker i skyggen af vulkanerne? Svarene findes i dette foredrag - der mest er henvendt til elever på gymnasium eller i folkeskolen.

* Amerikanske vulkaner
Alaska, Hawaii, Staten Washington, Californien og San Andreas forkastningen, som går midt igennem Californien og som truer byer som San Francisco og Los Angeles med jordskælv. Foredraget forklarer om de amerikanske vulkaners placering i "the ring of fire", som er en ring af vulkaner rundt om Stillehavet. Endvidere lægger foredraget op til debat omkring, hvorvidt det egentligt er muligt at forudse et vulkanudbrud - på basis af videnskabelige målinger.

Er det muligt at forudsige tids nok? Er det muligt at konstruere bygninger på en jordskælvs- og vulkansikker måde? Svarene fås i dette foredrag. Der bl.a. forklarer, hvorfor det siges at amerikanske forskere og teknikere er verdens førende indenfor områder som forudsigelse, forebyggelse og "ren" videnskab i pladetektonisk øjemed.

* Indonesiens vulkaner
Indonesien er det land i verden, der rummer flest vulkaner, også nogle af de mest aktive.

Lysbilledforedrag der omhandler nogle af verdenshistoriens største vulkanudbrud. F. eks. eksplosionen af Krakatau i 1883, Tamboras udbrud i 1815, De Hellige Vulkaner på Bali og mange flere.

Foredraget omhandler også, hvorfor den indonesiske befolkning bygger og bor i skyggen af landets mange vulkaner. Jeg forklarer i levende vendinger om mine egne rejser i Indonesiens og mødet med befolkningen i vulkanernes skygger.

Foredraget er delvist baseret på min bog, "Øer født i ild" og delvist baseret på egne fotografier fra mine rejser i området.

* Islands vulkaner
Allround foredrag omkring islandske vulkaner. Den helt specielle pladetektonik omkring Island forklares og beskrives.

Island er et af de mest spændende steder i verden, hvis man vil studere vulkaner. Hele Island er dannet ved vulkansk aktivitet igennem 40 millioner år, hvor de første vulkanudbrud fandt sted på bunden af Atlanterhavet. Island ville aldrig have eksisteret, hvis ikke undersøiske vulkaner havde opbygget øen med materiale fra jordens indre.

Et spændende lysbilledforedrag med flotte fotografier fra Islands berømte vulkaner.

* Italiens vulkaner
Vesuv er vulkanen over alle vulkaner, idet det var her, at vulkanforskningen begyndte - og verdens første vulkanologiske institut blev oprettet. Danmark har et specielt forhold til netop Vesuv fordi dels Kong Christian VIII skrev en vulkanologisk afhandling om Vesuv - og dels H. C. Andersen havde et helt specielt forhold til denne vulkan. Se omtale af min bog "Vesuv - en udødelig vulkan".

Et spændende lysbilledforedrag, der omhandler Vesuv, Europas mest aktive vulkan Etna, vulkanøen Stromboli og sidst men ikke mindst den nærliggende ø Vulcano, hvor man troede at vulkanguden boede og arbejdede i sin smedje, og som har lagt navn til naturfænomenet: De ildsprudlende bjerge!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Menu:
Startsiden . Artister . Børneaktiviteter . Børneunderholdning . Country . Danseorkestre . Diskoteker . Duo musikere .
Folkemusik og viser . Foredrag . Gospel . Jazz . Klassisk musik . Komikere . Konferencier . Musikere søges . Receptionsmusik . Rock og Blues . Serveringsteater . Solister . Solo musikere . Street Parade . Tryllekunstnere

Musiker-Børsen ApS -  Aage Jørgensen - Slåenvej 3 - 6600 Vejen - telefon 75 36 34 40 - aage@musiker-boersen.dk

Relaterede kunstnere:
Kansas City Stompers:: En underholdningsmaskine . Kim og Hallo . - Lyt til Klaus & Servants . Night Affair: 12 personer på scenen! . 0306.012 Partymaskinen . Roulet danseorkester

Bertel Abildgaard
Peter Abrahamsen
::Jytte Abildstrøm - skuespilverdenen::

::Ask Agger - dogmeledelsesforedrag::

Caroline Søeborg Ahlefeldt - entrepenørindlæg -kreativitetsinformation
Brødrene Ahmad - motivationsfaktorforedrag
::Naja Marie Aidt - 90er forfatterforedrag::
Benny Andersen - sprogarbejdsforedrag
Henning Andersen - vulkanoplægsekspert
Jens Andersen - dagbladsforfatter
Lotte Andersen - spejlskuespil
::Mogens Wenzel Andreasen - vidunderbørnfortællinger::

Steen Ankerdal - dopingproblematikforedrag
::Mark Anthony - kommunikatorforedrag::
Jens Arentzen - stresshelvede - formidlingforedrag
Arne Astrup - kostrådsforedrag - spissundtinformation

Nicolai Back - forandringsliv
Jesper Bank - elitesejlerforedrag - kommunikationseffektivitet
Banko Carl - bankokongeoplæg - forretningsentertainer
Mads Barner-Christensen - rapkæftet blærerøv
Peter Bastian - musikbevisthed
::Peter Bastiansen - træningstankegangsforedrag::
Charlotte Bech - sundhed - personlighedsudvikling
Carsten Berthelsen - ølkulturenforedrag
Kim Bildsøe
Anders Bircow - foredrag om finansiel intelligens
Hans V. Bischoff - ældrebyrdeforedrag - opsparingsoplæg
Hans Otto Bisgaard
Thomas Blachman - ankomsttidsforedrag - gentagelseshelvede
Jens Blauenfeldt 06072011205318
::Sara Blædel - iderig krimibogs-foredragsholder::
Kim Blæsbjerg - rådhusromanoplæg - kortprosaforfatter
Charlotte Blay - rejseguideforedrag - gudesagafortællinger
::Mette Bloch - visualiseringsforedrag::
Reimer Bo
Louise Boel - boligmetodeoplæg - hjemmereflektion
::Nis Boesdal Danmarkshistorier::
::Bogsalg - Karen-Marie Lillelund::
::Joachim Boldsen - håndboldforfatter::
:.Lars Bom.: skolemobningsforedrag
Hans Bonde - debattørforedrag - ligestillingsoplæg
Kuno Bonne - boligtendensforedrag
Hans Jørgen Bonnichsen - politilivsforedrag
Ole Bornedal - filmlidenskabsforedrag - arbejdsnarkomanicauseri
Christian Borup - astrologinysgerrighed - stjernetegnsforklaringer
::Henrik Boserup - køkkenflow - kærlighed::
Steffen Brandt - nærværhedsaften - satiresang
Thomas Breinholt - TVinfiltrationsoplæg - eventyrangst
--Vigga Bro - fortællekunstforedrag--
::Bjarne Nielsen Brovst - Klassisk højskolemand::
Jesper Bubandt Toft - idémarkedsplads
::Claus Buhr - Politigårdenforedrag::
::Henrik Byager:: Virksomhedskultur
::Alex Bødiker - garant for et godt grin::
Erik Meier Carlsen - integrationsdemokrati - befolkningsforedrag
::Jørgen Carlsen - forundringsparathedsforedragsholder::
Povl Carstensen - lykkeoplæg
::Kirsten Cenius - børneteaterskuespiller - foredragsholder::

::Henrik Christensen - superskrumperforedrag::
::Oluf Christensen - mobbeforedrag::
TomChristensen - den psykologiske boksekamp - politimand foredrag
Lars Christiansen - håndboldanekdoter
::Inge Correll - dannelsesforedrag::
Jan Cortzen - chefredaktøroplæg - virksomhedspersonligheder