>Jan Hilmar - Historien<

Jan Hilmar forsiden

 

Jan Hilmar 

 

I september 2007 udgav Jan Hilmar sit første album. Det hedder 'Hulter til bulter' og er for det mest nådesløst kritiske publikum; børnene.

I 1996 troede Jan Hilmar, at det var slut med musikken. Midt under optagelserne til albummet 'AirMail' forlod han bandet Yellowbellies sammen med sin bas. Bruddet viste sig imidlertid at være starten på noget helt nyt, og i september 2007 udgav han sit første solo-album. Det hedder 'Hulter til bulter' og er for børn.

"Efter at jeg havde lagt bassen på hylden, begyndte jeg at synge og spille guitar og skrive mine egne sange. Hver gang, jeg havde en ny sang, sang jeg den for eleverne på den specialskole, hvor jeg var ansat. I slutningen af 2000 tog jeg til Cuba. Der fik jeg for alvor lyst til at spille musik igen," fortæller den nu 42-årige albumdebutant.

Efter Cuba kneb det imidlertid med teksterne. Jan Hilmar tog derfor Halfdan Rasmussen ned fra boghylden.

"Som en øvelse tog jeg nogle af hans tekster og komponerede ny musik til. Det blev så godt, at det blev et projekt. Desværre døde Halfdan Rasmussen, og hans søn sagde nej til at, jeg kunne fortsætte med at bruge farens tekster. Derfra gik jeg så i gang med at skrive selv," fortæller Jan Hilmar Nielsen.

Halfdan Rasmussen formår at skrive til både børn og voksne, og det er på én gang vanvittigt morsomt og alvorligt. Han har evnen til at vende små ting til store og store ting til små. Det kan jeg godt lide. Derfor er jeg også vild med sådan en som Benny Andersen. De fortæller aldrig, hvad man skal føle og tænke, men føle og tænke, det gør man, når man læser dem."

Privatskolen og banklånet
For Jan Hilmar kom det afgørende øjeblik, da han i 2003 blev lærer på en privatskole på Frederiksberg. Han begyndte at spille nogle af sine nyskrevne børnesange.

"Jeg kunne se, at de fungerede, så i 2005 lånte jeg penge i banken, så jeg kunne indspille dem," smiler Jan Hilmar, der i dag står med det fysiske bevis i hånden; sin egen cd udgivet på pladeselskabet Atlantic Music.

Men hvorfor er valget faldet på børnemusik?
"Det lå lige for, at skrive børnemusik, da jeg altid har arbejdet med børn og unge," fortæller han, "Jeg synes, det er sjovt, fordi rammerne er udvidet. Man kan tillade sig mere, da børns fantasi er meget mere rummelig end voksnes. Det er lidt ligesom tegnefilm. Der kan ske de mest naturstridige ting. Det er dog ikke det samme som at sige, at børn hopper på hvad som helst. De kan sagtens skelne mellem skidt og kanel, så det er samtidigt et nådesløst kritisk publikum."

Jan Hilmar rummer dog mere end børnesange. Han arbejder i øjeblikket på albummet 'Flystyrt' - for voksne. Og er i øvrigt - sammen med sin bas - tilbage i Yellowbellies.

Af Simon Ankjærgaard
 


 

Relaterede kunstnere:.

Paula Larrain - freelancejournalist - ordstyrer - konferencier - foredragsholder . 086.111 Natasja Crone: Konferencier - dansk - engelsk - fransk . ::0173.181 Nis Boesdal:: Foredragsbooking . Nicolai Moltke-Leth - livskontrol - osteklokke - 0254.1198

Denne side om Historien om Jan Hilmar er opdateret onsdag, den 20. juli 2016, kl. 15:45

 

Mimeren SOLO - nonverbal figur
Mohamed Ali
Mone og Fricco børneshow
Muddi og Salamidrengene
Muri - Mario - Den svære 2er - book her
Niels Plys - familieunderholdningsforestilling
Nils Poll

Nissen Spilop
Nissepigen Kandis
NullerNix Band

Ole og Karla
Ole Opfinder - Huskehatten - opfindermaskineshow
Orgel Allan

Paddington
Palle Pirat
Palle Pirat Duoshow - Palle Pirat Juleshow
Paliette - ballonartist-ansigtsmaler
Peter Pan - krododilleeventyr - ønskeøshow
Petro Mielczarek
Pingo
Preben Palsgaard
Prop & Berta dukketeater
Pyrus

Mes1se sce2ne
WTMBXfc95DxBXfcB2