>WTMBXfc95DxBXfcB2<

Forside/menu

Der er lagt op til folkefest, når vestjyderne i morgen officielt overtager den genslyngede Skjern Å.

Åen, der har gennemgået Danmarkshistoriens største naturgenopretning, har de sidste fire år været i Skov- og Naturstyrelsens varetægt og det er da også miljøminister Hans Christian Schmidt (V), der er vært ved begivenheden.

Festlighederne begynder med et familiecykelløb i området, og derefter er der bl.a. taler, børneunderholdning, middelalderoptog og jazzmusik på Skjern Bådehavn.

Miljøministeren får bl.a. til opgave at indvie den første af to nye hængebroer over Skjern Å.

Hængebroen, der er 55 meter lang, er udført i træ med pyloner i syv meters højde.

Allerede i december sidste år blev det enorme anlægsarbejde, med at føre åen tilbage til sin oprindelige skikkelse fra 1960'erne, færdigt.

Dengang blev åen afvandet og gjort lige for at skaffe landbrugsjord. Men først nu er de sidste publikumsfaciliteter blevet færdige og projektet dermed klar til overdragelse.

Der er bl.a. tale om 20 kilometer cykel-,gang og ridestier, der kan sikre publikum adgang til naturområdet.

Vicedirektør i Skov- og Naturstyrelsen Ole Christiansen forsøger ikke at skjule sin tilfredshed med projektet, der tilmed har holdt den økonomiske ramme på 257 millioner kroner fra Folketinget og EU-tilskuddet på 26 millioner.

- Vi har oven i købet fået et overskud på seks millioner kroner, som vi kan overføre til andre naturprojekter, så vi er rigtig stolte, siger han.

Der er omlagt og gravet 40 kilometer åløb og flyttet 2,7 millioner kubikmeter jord. Som tak for indsatsen har naturen kvitteret med genkomsten af tusindvis af forskellige gæs, ænder, sang- og pibesvaner, der har taget de 2200 hektar åløb, enge og rørskove til sig.

Også mere sjældne fuglearter som f.eks. skestorken er vendt til Skjern Å som ynglefugl.

Fiskeørne og vandrefalke er også registreret og udsat lakseyngel skal vise, om laksen også tager det nyslyngede åløb til sig.

Første halvdel af det historiske naturgenopretningsprojekt blev indviet af prins Joachim og daværende miljøminister Svend Auken (S) allerede i oktober 2000.

Fredag aften er der også tænkt på landsbyens børn med skattejagt i sandkasse og spil på de seje sild og døde duer med børneunderholdning af Tommy Pedersen.

Aftenen slutter med grillstegt gris for de sultne og diskotek for de danselystne børn og unge.

Lørdag indledes med gratis morgenkaffe og rundstykker og formiddagsgudstjeneste i teltet med provst Holger Lyngberg, inden Sylvia Cup med deltagelse af børn og unge finder de bedste inden for håndbold og fodbold.

Om eftermiddagen er der børneteater med forestillingen Guldlok efterfulgt af gratis kagemand og sodavand til alle børn, inden de bliver sluppet løs til en omgang cykelringridning.

Relaterede kunstnere: