>Morten DD Hansen - naturvejleder - foredragsholder<

 

Morten DD HansenMorten D. D. Hansen
Tv-vært, naturvejleder og bred viden om universet

Med sin aldrig svigtende begejstring har Morten D. D., som er uddannet biolog, i mange år været en populær formidler af den danske natur i radioen og på fjernsyn. Her er virkelig tale om en fagmand, der har noget på hjerte - og så er han tilmed sjov!

Som vært på DR1s "Bidt af Naturen" formåede han at gøre vilde orkidéer, møgbiller og fugletræk nærværende for såvel unge som gamle, og hans entusiasme vakte opsigt langt ud over programmets grænser. Morten D. D. er som foredragsholder garant for en stor oplevelse, når han med en blanding af stand-up, benhård faglighed og politisk kant kan gøre selv den mest ordinære natur sprællevende og nærværende. Man går hjem med et stort smil på læben, meget klogere – og måske med en spirende, ny interesse for det levende derude.

Morten D. D. er forfatter til mere end 500 avisartikler om den danske natur og bøgerne "Naturhistorier fra Nationalpark Mols Bjerge", "Insekter i Danmark" samt faghæfterne "Insekter på rejse", "Fugletræk" og "Møgbiller".

Udover nedenstående foredrag er det altid muligt at bestille specielt tilpassede oplæg.

Jeg kigger på fugle
Hvad betyder det, når man kigger på fugle? Hvis du nogen sinde har undret dig over dette, er det nu, du skal slå til. I det store og meget populære "Jeg Kigger på Fugle"-show tager Morten D.D. dig gennem universets udvikling, lige fra Big Bang over livets oprindelse, masseuddøener og dinosaurer, der blev til fugle, som vi kan kigge på, bare vi åbner øjnene. Fugle, som flyver tusindvis af kilometer uden vådt eller tørt, og fugle, som har så avancerede hjerner, at vi slet ikke aner, hvordan de bærer sig ad. Og fuglekiggere, som er villige til at gå gennem ild og vand for at se endnu en hvepsevåge.

Verden bliver aldrig helt det samme igen, når du har oplevet din første (men ikke sidste) ornitogasme! Glæd dig.

Forunderlige fugletræk
Følg med på en fantastisk rejse i hælene på de mange millioner trækfugle, der hvert år passerer Danmark. Vi kommer til Skagen, Sydlangeland, Vadehavet og et smut forbi Falsterbo i Skåne, når flokke af duer, drosler, rovfugle, gæs og alt det andet bliver gjort levende og nærværende. Fugle skal både ses og høres – det skal foredraget også.

Kryb, kravl og sug!
Hovedparten af Danmarks dyreliv udgøres af små dyr, som de færreste skænker en tanke. Men går man ned på knæ med en insektsuger i munden, bliver man vidne til et mylder af liv i alskens former og farver – og med den ene mere mærkelige livshistorie efter den anden. Fortællingen er rigt illustreret, og der medbringes altid en overraskelse.

Tour de natur.dk
Naturens sande tilstand er ikke verdens mest opløftende historie, men når vi har tilbragt to timer i selskab med Danmarks mest truede dyr og planter, forstår man med garanti, hvorfor det er så vigtigt at passe på vores biodiversitet. Foredraget er illustreret med et væld af fede fotos fra den danske natur.

Havens vilde dyr og planter
Hvordan kommer man i gang med at lære noget om Danmarks natur? Ikke ude i naturreservaterne, men i haven, hvor man færdes hver eneste dag! I dette foredrag kommer Morten D. D. rigtig tæt på den vilde natur, som næsten altid indfinder sig i haven, hvis man bare lader den gøre det. Sommerfugle, vilde bier, spændende ynglefugle og et mylder af ukrudt!

Natur i kommunen (eller sognet)
Selv om man færdes derude hver dag, er det ikke sikkert, at man har øje for de mange dyr og planter, som befolker nabolaget. Med dette skræddersyede foredrag vil kommunens natur blive vakt til live, uanset hvor i landet vi befinder os, og man vil efterfølgende være meget klogere på sin egn.

Glade naturhistorier
Der findes folk, der tror, at naturhistorie er kedelig – eller at naturvidenskaben mangler magi. De folk har brug for en opsang! Det får de med dette foredrag, der drøner lige ud i den natur, som er så fantastisk og magisk, at man ikke kan forestille sig det. Måner, stjerner, Big Bang, evolution, smukke sommerfugle, grimme planter, liv i dybhavet og farvestrålende paddehatte. Det er alt sammen ganske ufatteligt. Kom med, og bliv overvældet!

Naturen i den danske sangskat
Velkommen lærkelil, hør den lille stær, hvor engblommen lyser…. den danske sangskat er én lang fortælling om den danske natur, som var for 100 og 200 år siden. Et landskab præget af landbruget, men et helt anderledes landbrug end i dag. Et landbrug, der gav plads til rylefløjt, storke og bekkasiner. I dette foredrag med indlagt sang drager vi på kratlusk i den danske sangskat, og det er sjovt!

En naturnørds bekendelser
Selv om det altid er naturen, det handler om, byder tilværelsen som kratlusker i sandhed på sære tildragelser. I dette stand-up show får man virkelig rørt lattermusklerne, når man hører om insektsugere, katastrofal undervisning, emsige sikkerhedsfolk, tv-fraklip, finsprit, gummihandsker og andre forfærdende omstændigheder, som alle har det til fælles, at de er en enestående god reklame for livet som biolog.

Danmarks oversete natur
Grusgrave, vejkanter og havnearealer kan være fremragende naturområder, og man kan få store naturoplevelser i Legoland, på toilettet, omkring juletræet, på Anholtfærgen eller på vej op i Rundetårn. Der er natur overalt, ofte når man mindst venter det! I dette foredrag kommer vi på en lang rejse rundt i de mest utænkelige hjørner af Danmark. Det bliver ikke kedeligt.

Fugleåret
Fra blåmejserne på foderbrættet, over forårets viber, spidsænder, løvsangere og hvepsevåger, til sommerens funklende vadefugle til efterårets venden det hele på hovedet, inden vinteren igen indfinder sig. Fugleåret er en lang, uendelig fortælling om ankomster, yngletid, afrejser og overvintring, og i foredraget bliver det gjort så levende, at man straks får lyst til at gribe kikkerten og komme ud!

Bestil et arrangement!
Det er muligt at bestille Morten D. D. til arrangementer overalt i landet – hvad enten det drejer sig om guidede ture eller events med naturfagligt indhold.





Relaterede kunstnere:

Per Vers - 1 Funky "konklusions-rap"

Artister
Børneaktiviteter
Børneunderholdning
Country
Danseorkestre
Diskoteker
Folkemusik og viser
Foredrag
Gospel
Jazz
Klassisk musik
Komikere
Konferencier
Kopibands
Musikere søges
Opera
Partybands
Receptionsmusik
Rock og Blues
Seniorunderholdning
Serveringsteater
Solister
Solomusikere
Street Parade
Tryllekunstnere
Nils Villemoes - forandringsforedrag - humor - ledelse

Kim Sjøgren - Professor of violin and chamber music

 

Selv om ørnene har deres yngleplads i vildmosens to skove, der begge er lukket for offentligheden, er ørnene nemme at se fra de fugletårne, som de naturbevarende Aage V. Jensens Fonde har etableret i vildmosen.

- Især ørnene i Høstemark er meget publikumsvenlige. Der er rigtigt mange besøgende, der har set ørnene i år, fortæller Morten DD Hansen, naturvejleder.

Kongeørnen har siden 1999 haft sin eneste danske yngleplads i Lille Vildmose. Faktisk er kongeørnene i Lille Vildmose de eneste dokumenterede ynglefund i i historisk tid i Danmark.

Da kongeørnen slog sig ned i Vildmosen, valgte den Tofte Skov som redeplads. Her har ørneparret i årene frem til 2002 hvert år fået en unge på vingerne - et enkelt år blev det endda til to flyvefærdige unger, hvilket er meget usædvanligt hos kongeørnene.

Parret i Toft Skov har ikke ynglet i år, men der er intet unormalt ved, at et ørnepar i nogle år kan springe ynglen over. Til gengæld lykkedes det i år for et nyt par kongeørne i Høstemark Skov at få en unge på vingerne.

- Det kom som noget af en overraskelse for os, da ørnene i Høstemark i september præsenterede en flyvefærdig unge, da den ene fugl endnu ikke var fuldt udfarvet, så vi troede ikke, at den var gammel nok til at yngle, beretter Morten DD Hansen.

Både ørneparret i Høstemark og i Toft holdt til i skovene i flere år før de rent faktisk begyndte at yngle. Det er almindeligt hos kongeørnen, at ungfuglene kan danne par, inden de er yngledygtige. I Tofte Skov begyndte de to dengang unge ørne således at være stationært i 1996 - tre år før ørnene rent faktisk ynglede.

- Med de mange ungfugle, der i de senere år er produceret her i Lille Vildmose, kan man håbe, at kongeørnen kan sprede sig til andre skove i Nordjylland, tilføjer Morten DD Hansen.

Udsigten til at Nordjylland kan give husly til flere ynglende kongeørne i de kommende år er ikke urealistisk. I Skåne, der er lige så tæt beboet som Danmark, begyndte Kongeørnen at yngle i begyndelsen af 1990'erne. Her er der i dag seks-syv par.

Ørnene i Lille Vildmose kan ses året rundt. Det er især rovfugletårnet ved det sydvestlige hjørne af Lille Vildmose samt det nye tårn i den østlige del af vildmosen, der er gode at besøge, hvis man er på udkig efter ørne. Man bør medbringe en god kikkert - Lille Vildmose er ingen zoologisk have og ørnene ses ofte på afstand.

Udover kongeørnene kan man i øjeblikket også se overvintrende rovfugle fra Skandinavien i form af bl.a. fjeldvåger, blå kærhøge og verdens hurtigste fugl - vandrefalken. Dertil kommer musvåger og tårnfalke, der yngler i vildmosen og kan ses hele året.

Fra tårnet i østkanten af Høstemark ses også jævnligt større flokke kronhjorte på højmosefladen foran tårnet.

I midten af februar er der hvert år De Store Fugles Dag, hvor Morten DD Hansen sammen med lokale fuglekiggere er kyndige guider. Her er alle velkomne til at møde og få forevist ørnene.

- Desuden vil der hver søndag formiddag i perioden fra midten af februar og frem til maj altid være en kyndig fuglekigger i fugletårnet ved Toft Sø, som ofte kan vise ørnene i Toft Skov til de besøgende, fortæller Morten DD Hansen.

I det tidlige kan ørnene i godt vejr ofte ses i territorieflugt over Toft Skov, men på større afstand end ørnene i Høstemark, så her er en teleskopkikkert en fordel.