>Nina Rasmussen - julemandshærhistorie<

Booking forespørgsel

Nina Rasmussen - julemandshærhistorie

Nina Rasmussen: Eventyrer, forfatter og maler.

Foredrag ud fra bogen "SOLVOGNEN - Fortællinger fra vores ungdom."

Nina Rasmussen udgav i efteråret 2002 bogen "SOLVOGNEN – Fortællinger fra vores ungdom", der handler om en tid med anderledes tanker, udtryksmåder og argumenter. I bogen beskriver hun tiden med teatergruppen Solvognen og livet som christianit. – Og det er bestemt ikke kedeligt! Solvognens forestillinger i Den Grå Hal skabte sympati og tiltrak tusindvis af mennesker. Besøgende og endagsturister på Christiania måbede over løsgående gæs, gale opfindere og friluftssex i de landlige omgivelser nær Rådhuspladsen.

Nina fortæller også historien om Julemandshæren, der invaderede Magasin og delte gaver ud fra hylderne og dermed blev en del af Danmarkshistorien. Ninas foredrag er ikke en hyldest til 1970’ernes politiske paroler. Hun frådser blot i de forrygende gode historier, der er blevet skabt af en generation som var vild og oprørsk i en grad, som aldrig er set før eller siden. Hør Nina fortælle om sit liv, om kærligheden, teatret og det store eksperiment for at gøre verden til et bedre sted at leve.

Foredraget krydres med oplæsning fra højdepunkter i bogen. Foredraget kan bruges som inspiration i hverdagen, eller oplæg til debat om de metoder vi i vor tid anvender til at formidle vores budskaber. Efter foredraget er der spørgsmål og samtale med publikum. Varighed ca. 112 time.

ALENE I IRAN
Nina på rejse alene i Iran

UHA! KAN MAN DET? Ja, men det har kostet mod sved og tårer i de tre måneder hvor jeg med bus og fly rejste alene gennem det kæmpestore land som strækker sig fra det Kaspiske hav i nord til den Persiske Golf i syd, fra Irak i vest til Afghanistan i øst.

Iført min strenge islamiske påklædning kunne ingen genkende mig som udlænding - men jeg prøvede også alt det som er strengt forbudt... Jeg kom så tæt på livet i Iran at det begyndte at gøre ondt. Ingen rejse har nogensinde berørt mig så personligt som denne.

De iranere jeg traf var hverken terrorister eller religiøse fanatikere, de var tværtimod utrolig venlige mennesker, som var meget interesserede i Vesten. Hvis Islam er på fremmarch er det i hvert fald ikke i Iran. Den religiøse tvang får med større og større hast iranerne til at miste troen, og alt det som præstestyret har forbudt findes alligevel i det skjulte. Jeg har fotograferet overalt, både i hjemmene og på gaderne, hvad der flere gange bragte mig på kant med det frygtede hemmelige politi.

Efter lysbilledforedraget er der mulighed for at stille spørgsmål, og jeg vil fremvise nogle smukke farverige kjoler, bukser og tørklæder fra de livlige kurdere i nordvest. Fra Qaskai-nomaderne i indlandet har jeg hjembragt en festlig dragt, hvor der ikke er sparet på nylonvelour, pailletter og guldbånd. Og fra Hormoz øen i syd har jeg flotte broderede silkebukser. De som har lyst, kan selv prøve den islamiske dragt for kvinder, og forestille sig hvordan det er at have den på i tredive graders varme.

Alt i alt et to timers show inklusive pause, fremvisning af dragter, samt spørgsmål og svar. Jeg medbringer selv apparatur, arrangøren sørger for lærred og mørklægning.

På rejse i Afghanistan. (lysbilledforedrag.)

NINA RASMUSSEN CURRICULUM VITAE

Nina Rasmussen om sin baggrund

Da jeg var en lille pige læste jeg mange bøger, især bøger fra fremmede lande, og jeg drømte om at jeg måske engang selv kunne rejse ud i verden på eventyr. Jeg gik ud af skolen som 15 årig, og gik derefter fire år på det der dengang hed kunsthåndværkerskolen som tekstiltegner. Derefter var mit projekt at få min egen familie. Det skal siges at det krævede mere end et forsøg før det lykkedes, men jeg blev mor da jeg var tyve år.
Jeg fandt hurtigt ud af at for mig var der ingen fremtid i at være stoftrykker eller væver, og industrien havde heller ikke nogen gode tilbud. Samtidig erkendte jeg at tekstilernes verden var for lille og for langsom for mig, selv om jeg havde været glad for at beskæftige mig med alle de dejlige farver og materialer.

Det næste spring i mit liv blev ind i teaterets verden. Lidt tilfældigt måske, men der kunne jeg bruge alt det jeg kunne, og mange drømme kunne opfyldes på engang. Jeg lavede min egen teatergruppe sammen med nogle venner, og der kom pludselig alle mulighederne for at digte, skrive, fotografere, tegne male, sy lime og lege med lyd og lys. Det var jo ikke noget jeg tjente penge på, tværtimod. Derfor underviste jeg i tre år unge stofmisbrugere i at lave læderarbejde, noget jeg havde lært mig selv ved at se på hvordan andre arbejdede.

Min mor døde jeg arvede lidt penge, så jeg sagde mit job op for helt at hellige mig teaterarbejdet. Det var et risikabelt spring, og efter tre måneder havde jeg ikke flere penge. Men en professionel teatergrupper fik øje på at jeg kunne lave scenografi for dem, og bagefter lavede jeg scenografier for mange andre grupper. Jeg kunne forsørge mig selv og min lille dreng, og jeg kunne arbejde med mit og vennernes teater ved siden af. Senere traf jeg Hjalte som blev manden i mit liv, fordi vi havde de samme drømme om at få børn sammen. Jeg skrev min første bog sammen med Hjalte og vores Solvogns-ven Karen Grue: Da Julemanden kom til byen med Solvognen, Demos 1975. Som alt hvad vi lavede i Solvognen blev den udgivet anonymt.

Seks år senere syntes vi at der skulle ske noget nyt, da havde jeg arbejdet med teater i tolv farverige, vidunderlige og anstrengende år. Min og Hjaltes drøm var at rejse til Sydamerika på motorcykler med de to mindste børn som da var blevet 1 og 5 år gamle. Det var ikke noget vi var sikre på kunne lade sig gøre, men vi ville give det en chance. Så vi gik hen i banken og lånte pengene til rejsen.
Bagefter fik vi den ide at vi kunne skrive en bog om turen. Så opdagede vi at vi kunne holde foredrag med lysbilleder og sådan gik det til at Hjalte og jeg blev forfattere, og kom til at skrive adskillige bøger, både hver for sig og sammen.

Jeg har altid arbejdet med lige det jeg havde lyst til, fordi jeg ikke har duet til andet. En stor risiko ved det er at man kan blive meget fattig – og den er der stadigvæk. Hvis man vil forfølge sine drømme kan man ikke vente på at nogen kommer og serverer tilbudene... Som kunstner må man altid selv skabe sine job. Hjalte og jeg har været enige om at vi hellere ville samle på oplevelser end på materielle ting. Det har været heldigt, at det kunne lade sig gøre for os at leve som forfattere og foredragsholdere. Vi har ikke lidt nogen nød, og på et tidspunkt byggede vi vores eget hus med sekskantede værelser.
Min konklusion er at man kan godt få sine drømme opfyldt, hvis man tør og er parat til at betale prisen. Jeg er glad for det liv jeg har levet, og jeg er stadig parat til nye spring...uden sikkerhedsnet. Det venter ingen pension forude.

C.V. for Nina Rasmussen


Født 060842 i København.

Uddannet på Kunsthåndværkerskolen i København 1958-62 som tekstiltegner.
Blev mor til mit første barn Max i 1963.
Arbejdede fra 1967 i Ry Teater, Vesterbrogade 110 (Spillehuset)

Etablerede i 1969, sammen med to venner, Teatergruppen Solvognen i Spillehuset. Har arbejdet i Solvognen fortrinsvis som forfatter, men også som skuespiller og scenograf indtil 1980.

1970 - 73 Samtidig med at jeg arbejdede ulønnet i Solvognen tjente jeg til livets ophold som medarbejder ved Ungdomsklinikens døgncenter på Nørrebro (et behandlingseksperiment for unge stofmisbrugere)
Fra 1973 scenograf for forskellige professionelle teatergrupper, bl.a. Fiolteateret, Banden og Rimfaxe.

Flyttede til Christiania jan. 1974
Blev mor til Emil 1975 og Ida 1979
Flyttede fra Christiania juli 1979

Ved en grundgruppe-beslutning nedlagde vi Teatergruppen Solvognen 1982. Derefter har jeg været forfatter og foredragsholder.

Sammen med Hjalte Tin har jeg skrevet følgende bøger:
Held og lykke, Gyldendal 1983
Sommer hele året, Gyldendal 1986
Hos fremmede venner, Gyldendal 1989
Fra Cape til Cairo, Gyldendal 1994
Rejsen til landet der ikke findes, Rosinante 2004

Jeg er selv forfatter til følgende bøger:
Som en albansk jomfru, Gyldendal 1996
Alene i Iran, Rosinante 1998
Himalaya i sigte, Rosinante 1999
Solvognen, Rosinante 2002

I 1989 modtog jeg, sammen med Hjalte Tin, Åge Krarup Nielsens legat fra Eventyrernes Klub.1989 modtog vi Aage Krarups Rejselegat af Eventyrernes klub 'for at have stimuleret ungdommen til selv at rejse ud' som Jens Bjerre sagde ved overrækkelsen.
I 1999 modtog jeg Drassovs Legat for bogen Alene i Iran. "Som en forfatter der i sit forfatterskab har virket for mellemfolkelig forståelse"
Jeg modtog et arbejdslegat fra Statens Kunstfond til arbejdet med "Solvognen".

Jeg er medlem af Danske Kvindelige Æventyrere og Dansk Pen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Menu:
Startsiden . Artister . Børneaktiviteter . Børneunderholdning . Country . Danseorkestre . Diskoteker . Duo musikere .
Folkemusik og viser . Foredrag . Gospel . Jazz . Klassisk musik . Komikere . Konferencier . Musikere søges . Receptionsmusik . Rock og Blues . Serveringsteater . Solister . Solo musikere . Street Parade . Tryllekunstnere

Musiker-Børsen ApS -  Aage Jørgensen - Slåenvej 3 - 6600 Vejen - telefon 75 36 34 40 - aage@musiker-boersen.dk

Relaterede kunstnere:

Gasolin' show: Gasoline - Line Münster-Swendsen . James Sampson: Beskeden soulkunstner - Booking . 0217.0217 Magi i luften: Lone Selmer . :.Bandet Midt om Natten.: . Pop Fever: Etableret jam - show band . 068.125 Rigtige Mænd: Respekt for originalen . 069.159 Robbie Williams Jam: Ditlev Ulriksen

Relaterede emner: