>Bjarne Nielsen Brovst - klassisk højskolemand - forfatter - foredragsholder<

   

Bjarne Nielsen Brovst - klassisk højskolemand - forfatterMed en blanding af humor og alvor fastholder Bjarne Nielsen Brovst de gamle grundtvigske foredragstraditioner.

Han har senest udgivet bogen Natportier, 2007.

Foredragsemner:

Livsglæde og Livsmod
Brug livsglæden. Den er gratis. Den er vitterligt til, men ofte er det den syge, den handicappede, som skal fortælle den raske, hvor lyset skinner. Livet er en udfordring. Livsglæde er at sige ja til livet, mens man har det.

Jysk humor fra Aakjær til Hausgaard via Brovst
At den jyske humor går via Brovst, skal tages ganske bogstaveligt. Med udgangspunkt i 1950'ernes Brovst fortæller Bjarne Nielsen Brovst om originaler og sære skikkelser.

Glædens Øjeblikke
Glædens øjeblikke er titlen på dette foredrag, som henter inspiration fra et område i det moderne menneskes dagligdag, der ikke har stor bevågenhed. Tværtimod. Vi farer afsted hen ad livets landevej, helst med så høj hastighed som mulig, omgivet af så megen elektronisk støj som muligt, i halen på de seneste nyheder og elendigheder fra alle verdens af jordkloden.

Der findes imidlertid også en anden lykke i tilværelsen. Og den har min heldige lod i snart 35 år. Jeg har været højskolelærer og forstander i disse mange år på Rude Strand. Undervist hen ved 70.000 ældre elever, næsten alle over 60 år. Mange "af den gamle verden", hvor bøger, læsning, fordybelse, tro, musik, kunst, har været et kår fra barndommen og ungdommens dage, men også mange for hvem bogen, fortællingen, digtet, et kunstværk, først har været en mulighed - for alvor - da man var gået ud af arbejdslivet, og tilværelsen dermed gav plads for den slags, som mange har sagt det.

Jeg har udgivet bogen "Livsglæde og livsmod", der omhandler de år, jeg arbejdede tæt sammen med højskolelærer, nu afdøde Richard Andersen. "Glædens Øjeblikke er opbygget på samme vis med fortælling og personlige erindringer i en hjertelig sammenblanding.

Dansk humor fra Andersen til Hansen via Brovst
Ingen havde så uforlignelig en humor som H.C. Andersen. Med mange ukendte tekster fra H.C. Andersens ungdomsår fortæller Bjarne Nielsen Brovst om den store eventyrsdigter, så humoren nok skal finde plads i foredraget. Den forunderlige humor og fortælleglæde var også Martin A. Hansens store styrke, i sine fortællinger fra barndommens Stevns, hvor han voksede op.

Grundtvig og kærligheden
Bjarne Nielsen Brovst fortæller om Grundtvigs tidligste forelskelser i sin studietid i Århus og København, men først og fremmest om de tre store forelskelser i Grundtvigs liv: Til Lise, Constance og Marie.

H.C. Andersen i Perlehumør
H.C. Andersen havde en livsglæde og livshunger, som få vi kender. Bjarne Nielsen Brovst fortæller om drengen fra Odense, der på få år, når elitens top i København, såvel kunstnerisk som menneskeligt.

Lise og Kaj Munk i Vedersø
Adolf Hitler og Heinrich Himmler besluttede i 1943, at en fremtrædende dansk kulturpersonlighed skulle likvideres, og valget faldt på Kaj Munk. Den mand, der pegede på digterpræsten som det ideelle offer og selv deltog i planlægningen af mordet, havde mange år boet i Danmark, og han havde i mellemkrigsårene delt Kaj Munks beundring for Hitler og Mussolini.

På grundlag af et stort dokumentaristisk materiale indsamlet i danske og tyske arkiver og hos fru Lise Munk skildrer Bjarne Nielsen Brovst Kaj Munks levned og analyserer baggrunden for, at han blev et så kontroversielt og sammensat menneske.

Martin A. Hansen. Bondesøn og Digter
Bjarne Nielsen Brovst fortæller om Martin A. Hansen ud fra sin meget roste biografi "Bondesøn og digter", der afdækker Martin A. Hansens stærke og livsfulde vej fra bondesøn til en af Danmarks store digtere i nyere tid.
 
Livfuldt og kompetent trækker Bjarne Nielsen Brovst på dagbøgerne af såvel Martin A. Hansen, som Sven Havsteen-Mikkelsen, som Bjarne Nielsen Brovst er en af de få, der har haft adgang til. Bjarne Nielsen Brovst har bl.a. skrevet "Den unge Martin A. Hansen. Bondesøn og digter", der er kommet i flere oplag.

Jeppe Aajkær og Marie Bregendahl
Jeppe Aajkær og Marie Bregendahl Voksede op i det samme lille sogn ved Karup Å.

Hun var den rige gårdmandsdatter, han den fattige hedebondesøn. Trods store vanskeligheder og megen modgang får de hinanden, og kærlighed bliver til had. - Men også to store forfatterskaber.

Bjarne Nielsen Brovst har gennem 8 år samlet materiale til denne store biografiske kærlighedsroman. Mere end 3000 ikke tidligere offentliggjorte brevsider danner grundlaget for bogen, som på afgørende punkter rokker ved den gængse opfattelse af de to folkelige digtere.

William Heinesen. Det muntre Nord
I 1970 havde Bjarne Nielsen Brovst den første kontakt med William Heinesen og besøgte ham i 1980 sammen med maleren Sven Havsteen-Mikkelsen, hvor de i fælleskab med William Heinesen lavede bogen "Det muntre Nord".

Foredraget "Det muntre Nord" er en fortælling om to af nordens store digtere:
William Heinesen (1900 - 1991) og Jørgen Frantz Jacobsen (1900 - 1938), Williams fætter. William Heinesens fortællekunst er båret af stor humor og Jørgen Frantz Jacobsen af den samme varme fortælleglæde.

Haveglæder
Bjarne Nielsen Brovst er Kristeligt Dagblads haveskribent og har sammen med sin kone, Gudrun, to haver i Jylland. Den ene ligger ved Rude Strand i Østjylland, den anden ligger i Nordjylland ved Jammerbugten. Den østjyske er en frodig engelsk have, den nordjyske en forblæst skovhave på over 5000 kvadratmeter.

Højskolesangbogen i ord og toner
Oplev glæden ved fællessang og ved mødet mødet med vor danske sangskat. Der tages udgangspunkt i visse digtere og komponister.

Fælles foredrag ved Gudrun og Bjarne Nielsen Brovst
Haveglæder året rundt
Guldalderens digtere og komponister
Jeppe Aakjær og Marie Bregendahl
Julens sange
H.C. Andersen og musikken
Grundtvig og musikken
Højskole sangbogen gennem 100 år.
På rejse med Oda – en autocamper fortæller.

Biografi
Bjarne Nielsen Brovst er født i 1947.

Realeksamen i 1965
Studenterkursus i 1966
Boghandleruddannelse 1967-70
Boghandler AUC 1970-73
Lærer ved Dansk Blindesamfund, Aalborg 1967-73
HF Ranum Seminarium
Højskolelærer Pensionisthøjskolen Rude Strand 1973-80
Forstander Pensionisthøjskolen Rude Strand 1980-2007

Debuterede som forfatter i 1970 med "Mit Hjertes Have"
Har virket som anmelder og freelancejournalist ved forskellige dagblade og skriver bl.a. haveklummen i Kristeligt Dagblad.

Bjarne Nielsen Brovst er modtager af følgende priser:
Norske Boghandleres rejselegat
Kaj Munk Prisen
Egholt Prisen
Limfjordsegnens Litteraturpris

Bjarne Nielsen Brovst har en stor læserskare til sit folkelige forfatterskab, hvad end det er romaner, digte, fortællinger, biografier eller løgnehistorier. Hans romaner tager udgangspunkt i konkrete episoder i hans eget liv, som han så har digtet lidt videre på. Biografierne og Præsteslægtshistorie er alle om mennesker som har fascineret ham, og de er kendetegnet af er meget grundigt forarbejde, da han sætter en ære i, at alle historiske fakta er i orden.

Bjarne Nielsen Brovst kan betragtes som en klassisk højskolemand, han hylder fortællingen, og hans håb er, at man kan høre hans stemme, når man læser en af hans mange, mange bøger.

Relaterede kunstnere:

Per Vers - 1 Funky "konklusions-rap"

Artister
Børneaktiviteter
Børneunderholdning
Country
Danseorkestre
Diskoteker
Folkemusik og viser
Foredrag
Gospel
Jazz
Klassisk musik
Komikere
Konferencier
Kopibands
Opera
Partybands

Pensionistunderholding - kreativ ældreunderholdning
Receptionsmusik
Rock og Blues
Seniorunderholdning
Serveringsteater
Solister
Street Parade
Tryllekunstnere
Nils Villemoes - forandringsforedrag - humor - ledelse

Kim Sjøgren - Professor of violin and chamber music