>Per Vers - portræt<

029.1132:: Per Vers - 1 Funky foredrag .

::Per Vers - ukonfirmeret rapper - portrait::

Hjemme i det sønderjyske provinshul Gram bliver Per Uldal til rapperen Per Vers. Inspireret af kassettebåndene med ”Mandags Hip Hop”, der pumper i ghetto-blasteren sætter han pennen til papiret, samler mikrofonen op, går i sine rap-heltes fodspor. Det er ikke meget, der er dokumenteret af den dunkle opstart i Sønder-jylland, så man må tro ham når han rapper: ”Har altid rimet, aldrig været med i skolekoret / men trommet rytmer på kantinebordet” på Vi Ved I Har Soul (1997). Der er mangel på subkulturelle legekammerater i kommunen, men Per Vers finder ved sin første udenbys optræden til "Årets Rapper"-konkurrencen i 1991 sammen med ligeledes sønderjydske Kenneth K (senere Faktaposen, Østkyst Hustlers etc.), der bliver hans sparringspartner i de unge år.

Tredie år konkurrencen afholdes prøver Per Vers at deltage uden forberedte tekster, og med en hidtil uhørt evne for improvisation i rap-battles jævner en bebøjlet Per Vers konkurrencen med jorden og vinder ”Årets Rapper” i 1993. Sad man klinet til familiens TV dengang, kunne man i Zig Zag (præ-Boogie/RundFunks-ungdomsprogram) se en stolt og svedig drengerøv glæde sig over sin sejr, og flashe bøjlen så den reflekterede i diskokuglen. Samtidig møder Per to jyske hip-hop-ildsjæle, nemlig DJ’en Møller og produceren Langemand, de danner gruppen Sund Fornuft.

1997-99
Så Sundt Som Det Er Sagt udkommer i maj ’97. Med en kort spilletid under de 40 minutter, ligesom klassikere som Illmatic og Sun Rises In The East, roses Sund Fornufts debutalbum især for teksterne, der med en myriade af kantrim og dobbeltrim, metaforer, samt ordspil sætter tekniske færdigheder i fokus. Selvom Så Sundt Som Det Er Sagt ikke har de samme salgstal som andre danske rapudgivelser, befinder Sund Fornuft sig i disse årene i midten af den danske rapscene og turnerer med Hvid Sjokolade og Humleridderne. Og Per Vers flytter hjemmefra samme uge som studenterhuen er på hovedet.

Der bliver aldrig sagt nej til en go’ rap-battle, og i ’99 inviteres han til ”De 8 Bedste” i København. Konkurrencen, der samler 8 af de bedste freestyle battle-rappere - blandt andet Jøden, Strøm og Clemens - er den første danske af sin slags siden ’93. Per Vers kæmper hårdt, han lever til sidst op til favoritværdigheden ved at slå en ung, aggressiv UFO i finalen.

2000
MC’s Fight Night lanceres i Amager Bio. Deltagere fra Danmark, Norge, samt Sverige får til opgave at knock out’e hinanden verbalt i en boksering - den hidtil hårdeste rap-konkurrence i Skandinavien. Uanfægtet af rammen skærer Per Vers sig gennem både danske, svenske og norske modstandere, Han står efter finalen som ringens herre.

2001
Per Vers og to titler er en hammer trio”, og efter endnu hårdere kamp end året før vinder Per Vers MC’s Fight Night for anden gang, ved blandt andet at slå den senere mester Strøm. Han hiver efter finalen en lap papir op af lommen med en afskedstale, og annoncerer i ringen at han stopper på toppen, og vil forsøge at bruge sine freestyle-evner til andre ting end at svine konkurrenter til,

Derefter har Per Vers levet som professionel musiker. Han tager med Ole D. og Sort Session på OrdspilOpper-turné. 40 af landets skoler oplever et show, der sætter nye grænser for hvor kreativt improviserede rim kan bruges.

Per Vers medvirker i en busreklame for HT, hvor han som rappende city-guide fortæller passagererne at ”København er et fælt sted, at skulle beholde sin sjæl’fred / alt det smog er nok mindre godt for dit helbred." Hyldesten til København bliver til hittet Zen Midt I Centrum, der nomineres til P3-prisen for Årets Hit, og Sund Fornuft udsender endelig Super Formula i september. Opuset er næsten dobbelt så langt som Så Sundt Som Det Er Sagt, og bliver endnu engang rost af anmelderne. Per Vers og Sund Fornuft får tilsammen 4 nomineringer til Danish Hip Hop Awards.

2002
Med en live-rekord på over 150 koncerter i løbet af året, er 2002 året Per Vers virkelig lever op til sin linie fra Tegnedrengens Det ’Det: ”Siden min mors kejsersnit har jeg rejst vidt omkring”. OrdspilOpper besøger over hundrede skoler i Danmark, Sund Fornuft tager på Danmarks-tour og besøger 12 regionale spillesteder. Per vender også tilbage til Roskilde Festivalen, denne gang som MC i Nobody Beats The Beats – et syv-mands liveorkester, med masser af funk og op til fire scratchende DJ’s. Per og Nobody Beats The Beats besøger desuden de store festivaler i Norge og Sverige.

2003
Både Folketinget og Big Brother V.I.P. sender bud efter PV, der indspiller et nummer til Folketinget og takker nej til det andet skøre hus. Han fungerer som vært til Circle Sensation, Danmarkshistoriens største breakdance-arrangement i Cirkusbygningen og til DM I Mix. På trods af at der ikke er en aktuel plade ude, modtager Per en Danish Hip Hop Award som Årets Danske Rapper. Så slår han folderne sammen i en dødelig MC/DJ-duo med den gode gamle verdensmester DJ Noize. Deres virtuose, tekniske og detajlerige back-to-basics-and-breakbeats-show debuterer med stor succes på 2003’s Roskilde Festival.

2004
Per V indgår i adskillige musikalske samarbejder i 2004, bl.a. gæster han hiphopopsamlingen ”Gadeplan”, og senere skaber han med sprogfornyerne Ikscheltaschel radiohittet ”Putuni” under det gennemskuelige pseudonym Pirr Vixel. Rapomsamlingen Danske Videoer Dér (snedigt forkortet DVD) udkommer samme år, og der er både videoer fra Per’s tid i Sund Fornuft samt et indgående interview af Per med far-søn duoen Hans Otto og Jeppe Bisgaard. Desuden laver han sommerferie hyldestnummeret ”Too Hot For TV”, der udkommer gratis med ungdomsbladet Boom. Resten af sommeren bruges bl.a. på Roskilde Festival, hvor han står for arrangementet Raw Skillz, der viser festivalgængerne det bedste af dansk rapundergrund.

Naturligvis er året også propfyldt med liveoptræden. Per V & Ole D’s Freestyle Freekshow, der spillede for fulde huse i København i lang tid, drager på Cross Country Tour, og imponerer det ganske danske. Blandt andet fungerer Freestyle Freekshow som husorkester til hiphopfestivalen Århus Took It. Desuden spiller freestylejazz-ensemblet SnakBar på landets folkeskoler og det, der er værre. Det hele udmunder i flere liveshows end nogensinde før, lige fra Hanstholm til Val Torens.


Artister
Børneaktiviteter
Børneunderholdning
Country
Danseorkestre
Danseundervisning
Diskoteker
Duo musikere
Folkemusik og viser
Foredrag
Gospel
Jazz
Klassisk musik
Komikere
Konferencier
Kopibands
Opera
Partybands
Receptionsmusik
Rock og Blues
Seniorunderholdning
Serveringsteater
Solister
Solo musikere
Street Parade
Tryllekunstnere

Musiker søges- Frank Hvam: På tværs på en jovial måde


Papkasseshow: Danmarks "boyband" No.1